Izrael ukinuo zaštitna ograničenja za građane, zatišje u sukobima

Svet 06. maj 201908:11 > 08:13
Izvor: REUTERS/Ronen Zvulun

Izraelska vojska saopštila je da je ukinula ograničenja uvedena radi zaštite stanovnika juga Izraela, signalizirajući time da je postignut dogovor o prekidu vatre sa palestinskim ekstremistima u Pojasu Gaze kako bi se okončao najkrvaviji sukob dve strane od rata 2014. godine.

Radio Al Aksa, palestinskog Hamasa koji vlada Pojasom Gaze takođe izveštava o dogovoru o prekidu vatre što se smatra još jednim znakom zatišja, mada nema zvanične najave te islamske ekstremističke organizacije koja vlada Gazom.

U sukobima započetim u subotu ujutro palestinski ekstremisti su ispalili na Izrael stotine raketa, a izraelska vojska je izvela stotine udara iz vazduha na ekstremiste u Gazi.

Palestinski zdravstveni zvaničnici su rekli da je poginulo 23 ljudi, uključujući devet ekstremista, dve trudne žene i dve bebe. Na izraelskoj strani su u raketiranju poginula četiri Izraelca.

To su prve izraelske žrtve od kraja rata u Gazi 2014. godine.

Iako nema zvaničnog saopštenja nijedne strane, intenzivni sukobi u poslednja dva dana jutros su, kako se čini, iznenada prestali.

Izraelska vojska je svoju odluku objavila, rekavši: „Od 7.00 sva zaštitna ograničenja u civilnoj zaštiti biće ukinuta“.

Škole i putevi su bili zatvoreni i stanovnicima je rečeno da je bolje ostanu u zatvorenom i kraj skloništa od bombi.

Izrael i Hamas su ljuti neprijatelji i tri puta su ratovali od 2007. godine kada su hamasovci silom preuzeli kontrolu nad Gazom pobedivši snage rivalskog umerenijeg Fataha.

Egipatski posrednici su sa UN nastojali da se uspostavi prekid vatre.

Na osnovu ranijih dogovora o tome Izrael je pristajao da olakša parališuću blokadu Gaze uvedenu pre više od jedne decenije u zamenu za obustavu raketiranja.

Uslovi najnovijeg dogovora se ne znaju, ali raniji nisu dugo trajali.