Iran želi dobre odnose sa Saudijskom Arabijom

Svet 01. maj 201913:38 > 13:40
Podeli:
Izvor: REUTERS/Thomas Peter

Teheran želi da ima dobre odnose sa Saudijskom Arabijom i njenim saveznicima, rekao je šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif i izrazio nadu u rešenje krize oko Katara.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su u junu 2017. godine prekinuli sve odnose s Katarom, optužujući tu zemlju da podržava sunitske ekstremističke grupe i da se približava Iranu.

„Imamo dobre odnose s Katarom, Kuvajtom, Omanom i nadamo se istim takvim odnosima sa Saudijskom Arabijom, Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, rekao je Zarif novinarima tokom skupa o azijskoj saradnji u Dohi.

Zarif je izrazio i nadu da će „zemlje Zaliva moći mirno da reše sporove“.

„Mi se protivimo pritisku na Katar, i oduvek smatramo da je pritisak na Katar protivan međunarodnom pravu“, naveo je on.

Osim prekida diplomatskih odnosa, Rijad i saveznici su Kataru uveli kopnenu, pomorsku i vazdušnu blokadu. Doha je odbacila sve optužbe na svoj račun, tvrdeći da Saudijci i drugi žele da katarsku spoljnu politiku stave pod svoju kontrolu.

Šef iranske diplomatije je za nestabilnost u regionu optužio SAD.

Saudijska Arabija je prekinula diplomatske odnose s Iranom u januaru 2016. godine, posle napada na saudijska diplomatska predstavništva u toj zemlji. Nedugo pre tih napada, Saudijska Arabija je pogubila jednog šiitskog velikodostojnika.

Rijad i Abu Dabi takođe optužuju Iran da podržava jemenske šiitske pobunjenike Hute.