Osude odluke Rusije o davanju državljanstva Ukrajincima u pobunjenim regionima

Svet 25. apr 201912:27 > 14:32
Podeli:
Izvor: Freeimages.com/ Tatiana Mironova

Nemačka i Francuska - posrednici mirovnog procesa u Ukrajini i SAD, osudile su odluku Moskve da olakša davanje ruskog državljanstva Ukrajincima koji žive u pobunjenim regionima u istočnoj Ukrajini.

„Zajedno sa Francuskom osuđujemo ruski dekret koji bi trebalo da olakša davanje ruskog državljanstva stanovništvu u istočnoj Ukrajini“, navodi se u saopštenju nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

POVEZANE VESTI

Kako se dodaje, regioni na koje se odnosi ovaj dekret deo su teritorije Ukrajine.

Stejt department je naveo da SAD osuđuju odluku Putina da ubrza pružanje ruskog državljanstva Ukrajincima koji žive u istočnoj Ukrajini.

„Rusija, kroz ovu veoma provokativnu akciju, intenzivira svoj napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“, navodi Stejt department.

Prema predsedničkom deketu, zahtevi Ukrajinaca iz Donjecke i Luganske oblasti biti rešavani u periodu do tri meseca. Taj ruski potez će verovatno dodatno pogoršati odnose Kijeva i Moskve, koja je pripojila Krim i podržava pobunjenike u Ukrajini.

To je učinjeno samo par dana pošto je za predsednika Ukrajine izabran glumac Volodimir Zelenski, koji je za prioritet svog mandata odredio završetak rata na istoku zemlje.

Stejt department je ocenio da je „sada na Rusiji da odluči da li želi da nastavi da doprinosi tenzijama ili ispuni svoje obaveze iz Minska“.

EU: Odluka Rusije o državljanstvu napad na suverenitet Ukrajine

Evropska unija je kritikovala odluku Moskve da olakša davanje državljanstva Ukrajincima koji žive u pobunjenim oblastima na istoku Ukrajine, nazvavši je „novim napadom Rusije na suverenitet Ukrajine“. 

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič rekla je da činjenica da je potez predsednika Rusije Vladimira Putina usledio svega nekoliko dana posle ukrajinskih predsedničkih izbora „pokazuje nameru Rusije da dodatno destabilizuje Ukrajinu i da pogorša sukob“. 

Putin je juče potpisao dekret kojim se ubrzava obrada zahteva za dobijanje državljanstva nekih Ukrajinaca koji žive u oblastima pod kontrolom proruskih separatista. Osobe koje dobiju rusko državljanstvo moraju da se obavežu na vernost Rusiji. Odluku Putina danas su osudili i SAD, Nemačka i Francuska. 

Novoizabrani ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je u nedelju ubedljivo pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora, rekao je da potez Rusije potvrđuje da ona ima ulogu „države agresora“ u sukobu na istoku Ukrajine.