Talačka kriza okončana: Ubijeni napadači, tužilac preminuo

Svet 31. mar. 201513:51 > 22:26
Podeli:
Izvor: Reuters

Drama u zgradi suda u Istanbulu, gde su pripadnici zabranjene radikalne levičarske grupe zarobili tužioca Mehmeta Selima Kiraza, okončana je posle šest sati neizvesnosti akcijom specijalaca - dva napadača su ubijena na licu mesta. Tužilac je teško ranjen a od zadobijenih rana je nešto kasnije preminuo u bolnici.

„Preminuo je kad je stigao u bolnicu. Dali smo sve od sebe da ga spasemo“, rekao je zvaničnik iz bolnice „Florens Najntingejl“, prenose agencije.

Smrt tužioca potvrdili su i turski šef diplomatije i premijer.

Šef istanbulske policije Selami Altinok je rekao da su bezbednosne snage pokrenule akciju spasavanja pošto su se iz zgrade suda čuli pucnji, prenela je agencija Rojters.

Pre zvanične potvrde, na sajtu povezanom sa radikalnom levičarskom grupom objavljeno je da je talac ranjen dok su napadači ubijeni.

Agencija Rojters je prenela da je ovaj tvit okačen ubrzo nakon što se čula pucnjava u zgradi i pošto su viđena dva vozila hitne pomoći kako se odvoze.

Pozivajući se na izjave svedoka, agencije su prenele da je u zgradi suda u Istanbulu, gde je u jednoj kancelariji na šestom spratu zarobljen tužilac Kiraz, odjeknula eksplozija, kao i da se čula pucnjava.

Šta su tražili otmičari, i kako je tekla talačka kriza

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front (DHKP-C) objavila je fotografiju tužioca sa prislonjenim pištoljem na čelo.

Kiraz istražuje ubistvo 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je preminuo marta prošle godine posle 269 provedenih dana u komi zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom leta 2013. godine.

U međuvremenu je istekao rok koji su napadači dali tužiocu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana.

Među zahtevima je bilo i javno priznanje preko televizije odgovornih policajaca, kao i oslobađanje ljudi koji su uhapšeni zbog učestvovanja u mitinzima solidarnosti, organizovanim posle smrti tinejdžera.

Novinar „Hurijeta“ je pozvao na mobilni telefon Kiraza, a javio mu se nepoznati muškarac koji mu je rekao da „tužilac trenutno nije dostupan“. Potom je prekinuo vezu, a čulo se da je neka osoba pored njega uzviknula „policija“.

U početku je rad u sudnicama nastavljen, ali sat vremena posle napada televizijske stanice su javile da su bezbednosne snage evakuisale zgradu da bi se „pripremile za pokretanje operacije sa ciljem okončanja krize“, navodi list.

U trenutku kada su napadači uleteli u kancelariju tužioca, nekoliko turskih provincija, među kojima i Istanbul, ostali su bez struje.

Turska agencija Dogan je prenela izjavu ministra energetike Tanera Jildiza koji je rekao da „nije ispravno povezivati nestanak struje sa incidentom u sudnici“.

Grupa odgovorna za više ubistava

Izvor : Anadolija

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front postoji od 1978. godine. Odgovorna je za više ubistava i samoubilačkih napada. Turska, SAD i EU je tretiraju kao terorističku grupu, prenela je Raša tudej.

Veruje se da je grupa odgovorna za napade na tursku policiju 2001. godine, a 10. septembra iste godine izvela je samoubilački napad u kom su ubijene tri osobe.

Turska policija je pre tri nedelje upotrebila vodene topove i suzavac protiv nekoliko stotina demonstranata koji su se okupili da bi obeležili godišnjicu smrti Berkina Elvana. Na protestima su se većinom okupili levičari koji su uzvikivali; „Berkin Elvan je besmrtan“, a sukobili su se s policijom u Istanbulu i Ankari.

Berkin Elvan (15) je devet meseci bio u komi nakon što ga je u junu prošle godine u glavu policija pogodila patronom suzavca tokom protesta na kojima se slučajno zadesio pošto je izašao da kupi hleb. Preminuo je 11. marta prošle godine, a njegova smrt je pokrenula talas protesta.

Više u prilogu Vladana Alimpijevića: