Iran preti da će se umešati u jemenski sukob

Svet 30. mar 201519:09 > 19:48
Podeli:
Izvor: N1

Saudijska Arabija i njene saveznice nastavile su bombardovanje položaja vojnih formacija pobunjenih Huta u Jemenu. Cilj vojne operacije jeste povratak na vlast svrgnutog predsednika Mansura Hadija. No, umesto ponovnog uspostavljanja reda, zemlji i regionu preti nova eskalacija, jer Iran preti da će se umešati u konflikt.

Saudijska Arabija peti dan uzastopno bombraduje položaje Hutu pobunjenika u susednom Jemenu. Vojnu akciju podržava najznačajniji saveznika Rijada, SAD, ali i i većina arapskih zemalja.

Formalno, spoljna vojna intervencija dolazi na legitimni poziv legalne vlade Jemena:

Svrha združene vojne operacije u Jemenu jeste očuvanje ustavnog poretka, i uspostavljanje mira i stabilnosti u zemlji. Nakon stabilizacije situacije, politički dijalog će biti ponovno otvoren“, kaže Rijad Jasin ministar spoljnih poslova Jemena

I Iran, čiji su i interesi i simpatije na strani šiitskih Huta preti da će se vojno umešati u sukob: „Ako Saudijska Arabija i njeni saveznici, Egipat, Jordan, Katar, Kuvajt i Bahrein nastave s agresijom i pritiskom, Iran će poslati kao podršku vojne savetnike, kao što smo učinili u Siriji i Iraku“, kazao je u ponedeljak Hanani Mogadam, bivši komandant Revolucionarne garde Irana.

Opširnije u prilogu Vladana Alimpijevića: