Turska oštro osudila izjave Netanjahua o aneksiji jevrejskih naselja

Svet 07. apr 201912:21 > 12:24
Podeli:
Izvor: REUTERS/Murad Sezer

Turska je oštro osudila "neodgovorne izjave", kako ih je nazvala, premijera Izraela Benjamina Netanjahua koji je rekao da planira aneksiju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Na te izjave se gleda kao na izborno obećanje uoči parlamentarnih izbora u Izraelu 9. aprila, za koje se očekuje da budu tesna trka.

„Zapadna obala je palestinska teritorija, okupirana od strane Izraela protivno međunarodnom pravu. Neodgovorne izjave premijera Netanjahua da prikupi neke glasove pred same parlamentarne izbore neće izmeniti ništa“, naveo je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavašoglu na Tviteru.

POVEZANE VESTI

Tri dana pre izbora, Netanjahu je rekao da planira, u slučaju da ponovo bude premijer, aneksiju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Neki izraelski mediji su preneli da zapravo nije jasno da li planira aneksiju čitave Zapadne obale ili samo nekih njenih delova.

„Hoće li zapadne demokratije reagovati ili nastaviti da budu pomirljive? Sram da ih bude sve!“, odgovorio je na Tviteru Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Pre toga portparol Erdoganove stranke Omer Čelik je pozvao da se „okonča ludilo Netanjahua“, preneo je Frans pres.

Jevrejska naselja na palestinskim teritorijama koje je Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine su nelegalna po međunarodnom pravu.

Veliki deo međunarodne zajednice smatra ih glavnom preprekom za mir.

Ako ih Izrael anektira, to bi bio kraj težnjama da se decenijski sukob reši po modelu dve države.

Ankara redovno kritikuje izraelsku politiku prema Palestincima uprkos pomirenju dve zemlje nekadašnje saveznice 2016. posle nekoliko godina diplomatske krize.

Erdogan i Netanjahu često verbalno napadaju jedan drugog, posebno za vreme izbornih kampanja.

U martu je Erdogan opisao Netanjahua kao „tiranina“ i „lopova“, a Netanjahu je njega optužio da je „diktator koji puni zatvore novinarima“.