Tereza Mej traži novo produženje roka za Bregzit

Svet 02. apr. 201919:39 > 19:43
Podeli:
Izvor: REUTERS/Dylan Martinez

Tereza Mej će tražiti od EU novo produženje roka za Bregzit kako bi "razbila blokadu" britanskog parlamenta, prenosi BBC.

POVEZANE VESTI

Mej je rekla kako želi da se sastane sa liderom laburista Džeremijem Korbinom kako bi usaglasili plan za buduće odnose sa Evropskom unijom.

Međutim, premijerka i dalje insistira da sporazum o napuštanju EU, koji je parlament odbio prošle nedelje, ostane deo konačnog dogovora sa Briselom.

Dodala je da želi da ovo produženje bude što kraće, po mogućnosti pre 22. maja, kako Velika Britanija ne bi učestvovala na evropskim izborima.

Podsetimo, EU je dala rok Britaniji do 12. aprila da izađe sa konkretnim planom za Bregzit, ili će u suprotnom prestati njeno članstvo u Uniji bez ikakvog sporazuma.

Tusk poziva EU da bude strpljiva

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je EU da bude strpljiva dok razmatra svoj odgovor na ponudu britanske premijerke za kompromis oko njenog sporazuma o razlazu.

„Čak i posle današnjeg dana ne znamo šta će biti konačni reuzultat, budimo strpljivi“, napisao je Tusk na Tviteru posle izjave Tereze Mej.