Jemenski pobunjenici pozdravili glasanje u američkom Senatu

Svet 14. mar 201912:33 > 12:35
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jason Reed

Pobunjeni Huti u Jemenu pozdravili su glasanje u američkom Senatu kojim je okončana podrška SAD koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom kao suparničkoj strani u oružanim sukobima u toj siromašenoj arapskoj zemlji.

Glavni pregovarač i portparol pobunjenika Mohamed Abdel Salam rekao je da je glasanje pozitivan korak, jer američka podrška koaliciji samo produžava sukob i humanitarnu krizu u Jemenu.

„U stvarnosti, Amerika je ona koja prodaje oružje i pruža podršku koaliciji“, rekao je Salam u izjavi za američku agenciju AP.

Podrška Vašingtona Saudijskoj Arabiji je tačka „napetosti“ između Kongresa i američkog predsednika Donalda Trampa od ubistva novinara Vašington posta, Saudijca Džemala Kašogija prošle godine u Istanbulu.

Američki kongresmeni iz obe partije kritikovale su Trampa što nije osudio Saudijsku Arabiju „dovoljno snažno“, zbog ubistva.

Oružani sukob u Jemenu izbio je 2014. godine kada su Huti zauzeli prestonicu Sanu, a međunarodno priznata vlada predsednika Abd-Rabu Mansura Hadija pobegla u inostranstvo.

Koalicija predvođena Rijadom intervenisala je u Jemenu naredne godine, pokrenuvši razarajuće vazdušne napade u znak podrške legitimnoj Vladi.

U oružanom sukobu, koji je usledio, ubijeno je na hiljade ljudi, milioni su izloženi gladi i stvoreno je ono što su Ujedinjene nacije nazvale najvećom humanitarnom krizom na svetu.