Sudanke osuđene na bičevanje zbog učešća u antivladinim protestima

Svet 09. mar. 201922:54 > 22:57
Podeli:
Izvor: AFP

Devet Sudanki je osuđeno na po mesec dana zatvora i 20 udaraca bičem zbog učešća na nedozvoljenim antivladinim protestima u Kartumu, rekao je jedan od advokata.

Tu presudu je specijalni sud u Kartumuizrekao dan nakon što je predsednik Sudana Omar al-Bašir naredio službama bezbednosti da oslobode sve žene koje su od decembra uhapšene na antivladinim protestima.

Sudanske vlasti su ustanovile specijalni sud da bi se bavio slučajevima ljudi koji su prekršili odredbe jednogodišnjeg vanrednog stanja koje je Al-Bašir uveo 22. februara.

Te mere su bile usmerene na gašenje protesta, pokrenutih odlukom vlade da utrostruči cenu hleba.

Devet osuđenih žena je uhapšeno u četvrtak, zbog učešća na „zabranjenom okupljanju“ u četvrti Buri, gde se demonstranti okupljaju od decembra.

Njihova odbrana je navela da su one po izricanju presude odvedene u ženski zatvor u Omdurmanu, kao i da će sutra uložiti žalbu na presudu.

„Advokati su izvršili pritisak na sud, pa bičevanja još nisu izvršena“, navela je u saopštenju organizacija Demokratski savez advokata.

Aktivisti i nevladine organizacije za ljudska prava tvrde da primena šerijatskog prava diskriminiše žene u Sudanu kao i da je 2016. godine više od 15.000 žena osuđeno na bičevanje, u okviru primene kontroverznih zakona o javnom redu.

Predsednik Al-Bašir je juče, povodom Dana žena, naredio oslobađanje svih žena uhapšenih od 19. decembra.

Sudanski zvaničnici nisu naveli koliko žena je uhapšeno tokom protesta, dok opozicija tvrdi da je iza rešetaka završilo oko 150 žena.

Al-Bašir je početkom februara priznao da mladi, a pre svega mlade žene, predvode pokret koji zahteva njegovu ostavku, 30 godina nakon što je državnim udarom došao na vlast.