Francuski kardinal osuđen zbog zataškavanja pedofilskih napada

Svet 07. mar. 201912:27 > 12:29
Podeli:
Izvor: REUTERS/Emmanuel Foudrot/File Photo

Sud je danas proglasio krivim francuskog kardinala Filipa Barbarena zbog neprijavljivanja optužbi o pedofilskim napadima jednog sveštenika u njegovoj biskupiji i osudio ga uslovno na šest meseci zatvora.

U odsustvu kardinala, predsednica suda u Lionu Brižit Verni ga je proglasila krivim zbog „neprijavljivanja lošeg ophođenja“ prema maloletniku između jula 2014. i juna 2015. godine.

Kardinalovi advokati odmah su najavili žalbu na presudu.

Suđenje kardinalu Filipu Barbarenu i petorici zvaničnika njegove biskupije zbog neprijavljivanja seksualnog zlostavljanja maloletnika počelo je u januaru. Oni su optuženi su da nisu zaštitili decu od navodnog zlostavljanja sveštenika Bernara Prejnaa.

Devet ljudi koji su rekli da ih je Prejna zlostavljao 1970-ih i 1980-ih slučaj su prijavili sudu i nadaju se da će to označiti prekretnicu u naporima da se francuska crkvena hijerarhija pozove na odgovornost zbog zataškavanja zlostavljanja.

Jedan od tužitelja Fransoa Devo je ocenio danas da je ova presuda velika pobeda u borbi za zaštitu dece.

Kardinal nudi ostavku papi

Barbaren je posle izricanja presude rekao da nudi svoju ostavku papi.

„Rešio sam da odem da se vidim sa svetim ocem da mu ponudim svoju ostavku“, rekao je Barbaren u kratkoj izjavi za medije u Lionu, najavivši da će se sa papom sastati „za nekoliko dana“.

On je govorio o svom „saosećanju“ za žrtve i rekao da su oni u njegovim mislima.