Kopilot Erbasa se lečio u Diseldorfu, ali ne od depresije

Podeli:
Izvor: Reuters

Univerzitetska bolnica u Diseldorfu saopštila je da je kopilot aviona "Džermanvings" Andreas Lubic bio njen pacijent tokom poslednja dva meseca.

Lubic je u bolnicu došao radi „dijagnostičkog ispitivanja“ 10. marta, kaže se u saopštenju bolnice. Klinika ne navodi detalje o njegovom zdravstvenom stanju, ali demantuje pisanje nemačkih medija da se tu lečio od depresije.

U saopštenju se dodaje da je njegov zdravstveni karton predat tužilaštvu u Diseldorfu, prenosi AP.

Nemačko tužilaštvo je saopštilo da je Lubic, za koga se sumnja da je namerno srušio avion sa 150 putnika i članova posade, bio na bolovanju na dan nesreće, ali da to nije prijavio poslodavcima.

„Zaplenjena su dokumenta sa medicinskim podacima koja ukazuju da je on bio bolestan i da su mu lekari prepisali odgovarajuću terapiju“, saopštila je kancelarija tužilaštva u Diseldorfu, nakon što su istražitelji pretresli njegov stan u tom gradu, kao i kuću njegovih roditelja u Montabauru.

„Činjenica da postoji potvrda o njegovoj sprečenosti za rad, između ostalog, koja je nađena pocepana, čak počev od dana kada se nesreća dogodila, potkrepljuje pretpostavku zasnovanu na preliminarnom ispitivanju da je on sakrio od poslodavaca i kolega da je bolestan“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Priroda bolesti nije precizirana, navodi francuska štampa.

Izvor : N1info

Podsetimo, francuski tužitelj Bris Robin rekao je u četvrtak da je rušenje aviona bilo namerno.

„Kopilot Andreas Lubic je poslednjih deset minuta sam bio u kabini. Sigurno je bio živ, jer se čuje kako normalno diše. Nije rekao ni reči. Drugi pilot ga je iza vrata molio da ga pusti unutra. Nekoliko puta je i zaplakao“.

Tužilac je tu tvrdnju izneo pozivajući se na audio snimak iz kokpita. Andreas Lubic imao je 28 godina. I on i pilot bili su Nemci.

Andreas Lubic dolazi iz nemačkog gradića Montabaura, između Frankfurta i Bona. U Džermanvingsu je radio od 2013. godine, a iza sebe ima više od 630 sati leta. Licencu za letenje dobio je 2013. godine, a njegove komšije i prijatelji opisuju ga kao veselog mladića, koji nije pokazivao znakove depresije.

Opširnije u prilogu Nikole Radišića: