Ceo svet zabrinut zbog stanja u Jemenu

Svet 26. mar. 201522:23 > 22:25
Podeli:
Izvor: EPA

Rusija, Sjedinjene Države, Ujedinjene nacije i Evropska unija izrazili su zabrinutost zbog stanja u Jemenu, te pozvali na prekid vojnih akcija i rešavanje krize pregovorima.

Ruski predsednik Vladimir Putin u telefonskom je razgovoru s iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem pozvao na „hitan prekid vojnih akcija“ u Jemenu, preneo je Kremlj.

Pripadnici šijitske milicije Hutija koje podržava Iran zauzeli su velike delove Jemena. Sukob se produbio u četvrtak kada su vojni avioni Saudijske Arabije napali položaje Hutija u Jemenu, što je izazvalo ogorčenje Teherana.

Šef milicije Hutija Abdel Malek al Huti osudio je „nepravednu“ intervenciju koalicije pod vođstvom Saudijske Arabije protiv njegovih snaga u Jemenu. Ta „zločinačka agresija potpuno je nepravedna“ a Jemenci „neće ostati bez reakcije“, rekao je na televiziji, nazivajući Saudijsku Arabiju „đavoljim susedom“.

Jemenski predsednik Abd-Rabu Mansur Hadi navodno je u četvrtak napustio svoje utočište u Adenu, gde je još u februaru pobegao iz Sane, te stigao u Rijad u Saudijskoj Arabiji. Tokom vikenda trebalo bi da se priključi arapskom samitu u Šarm-el-Šeiku.

O stanju u Jemenu je, pre pregovora o iranskom nuklearnom pitanju u Lozani, s iranskim kolegom razgovarao i američki državni sekretar Džon Keri.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun rekao je da su pregovori jedina opcija za rešavanje krize u Jemenu. Čelnik UN-a kazao je da je Savet bezbednosti pozvao zemlje da se uzdrže od bilo kakvog uplitanja.

„Uprkos eskalaciji, pregovori ostaju jedina opcija za konačno rešavanje jemenske krize“, rekao je on.

Zbog stanja u Jemenu, pre svega „iranskih aktivnosti“, zabrinuta je i Bela kuća.

„Zabrinuti smo zbog iranskih aktivnosti u Jemenu i informacija o iranskom transferu oružja koje doprinosi destabilizaciji stanja“, rekao je Alister Baski, portparol Veća za nacionalnu bezbednost.

I Evropska unija izrazila je zabrinutost zbog „mogućih teških posledica na regiju“ nakon saudijske vojne intervencije u Jemenu.

Više informacija na hr.n1info.com.