Inicijativa za razgovore o premeštaju američke vojne baze na Okinavi

Svet 01. mar 201912:57 > 13:00
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko

Guverner japanskog ostrva Okinave založio se za razgovore koji bi uključili predstavnike tri strane - japanske grupe ostrva, Vlade u Tokiju i Sjedinjenih Američkih Država o posledicama referenduma kojim je odbijen plan preseljenja američke vojne baze.

Referendum nije pravno obavezujući, ali je guverner Deni Tamaki istakao da ima značaj i mora da se poštuje, jer pokazuje jasnu volju naroda Okinave po tom pitanju.

POVEZANE VESTI

Tamaki je rekao da je dijalog ključ da se radi u pravcu rešenja, mada nije elaborirao koja bi rešenja mogla biti razmatrana u tim razgovorima.

„Demokratija japanske vlade je sada na testu“, rekao je Tamaki novinarima posle sastanka sa japanskim premijerom Šinzo Abe i zamenikom načelnika američke misije u Japanu Džozefom Jangom u Tokiju.

Rezultati referenduma održanog prošle nedelje na Okinavi pokazali su da se 72 odsto stanovnika protivi planu za premeštaj američke vojne baze Futenma u primorski Henoko, jer se sadašnja vazduhoplovna baza nalazi u stambenoj zoni i dugo je kritikovana kao bučna i opasna.