Tužba protiv Ikee u Izraelu zbog kataloga bez fotografija žena

Svet 27. feb 201916:15 > 16:17
Podeli:
Izvor: REUTERS/Heinz-Peter Bader

U Izraelu je podignuta tužba protiv Ikee zbog rodne diskriminacije, a slučaj se tiče kataloga ovog čuvenog švedskog proizvođača nameštaja objavljenog u jevrejskoj državi u kojem nema fotografija žena i devojčica.

Katalog je kreiran posebno za zajednicu ultraortodoksnih Jevreja, navode izraelski mediji. Tužbu su podneli Hana Kacman iz Petah Tikve u centralnom delu Izraela i Center za versku akciju.

Predstavnica centra je rekla da je ovo prvi put da se jedna međunarodna kompanija suočila s tužbom za takvu diskriminaciju u Izraelu.

„Totalno isključenje žena i devojčica iz kataloga šalje ozbiljnu i tešku poruku da žene nisu vredne i da je nešto pogrešno u njihovom prisustvu makar i u porodičnom domu prikazanom u katalogu“, navodi se u optužnici.

Uz to se ocenjuje da je „ta diskriminacija i izostavljanje ozbiljno uvredilo, razgnevilo i povredilo one koji su primili katalog“ i da šteta naneta time utiče na mogo šire krugove i ima potencijal da povredi status žena u društvu uopšte, a posebno u ultraortodoksnoj zajednici.

Sličan sporni katalog deljen je neko vreme 2017. godine, a nakon žalbi Ikea u Izraelu je rekla da će se ubuduće uzdržaviti od štampanja kataloga u kojem nema žena.

Katalog koji je usledio takođe je bio namenjen populaciji utraortodoksnih i u njemu nije uopšte bilo fotografija ljudi. U sedištu kompanije u Švedskoj je rečeno da se nije znalo za taj specijalni katalog i odmah je usledilo izvinjenje.

Izrael nije jedina zemlja u svetu u kojoj se namerno izostavljaju fotografije žena iz kataloga Ikee. Bilo je pokušaja da se izdaju slični katalozi u Saudijskoj Arabiji, navode izraelski mediji.

Sada se u Izraelu traži da Ikea plati kompenzacije za oko 10.000 ultraortodoksnih žena koje su, kako se procenjuje, povređene ovim postupkom, za razliku od ustaljenog mišljenja da im je to svejedno.

Traži se minimalna odšteta od preko 400 dolara za svaku ženu i da Ikea obnovi podelu kataloga sa slikama i žena i muškaraca u zajednici ultraortodoksnih.

Naredba o kompenzacijama ne bi bila presedan jer je septembru prošle godine izraelski sud naredio da radio ultraortodoksnih koji je odbio da emituje glasove žena plati odštetu od 280.000 dolara.