Okinava na referendumu glasala protiv preseljenja američke vojne baze

Svet 24. feb 201914:42 > 14:55
Podeli:
Izvor: Tanjug/Kyodo News via AP

Stanovnici pokrajine Okinava u Japanu glasali su u nedelju protiv preseljenja američke vojne baze, pokazuju izlazne ankete referenduma koji nije pravno obavezujuć, ali odražava puls javnosti prema američkim vojnicima, stacioniranim od Drugog svetskog rata.

Ne navodeći tačne pprocente, japanski mediji, a među njima televizija NHK i novinska agencija Kjodo preneli su da su pobedili protivnici preseljenja  baze Futenma. Odgovarali su na pitanje o preseljenju baze Futenma iz gusto naseljenog područja na izolovanu lokaciju Henoko na obali, gde bi gradnja vazdušne baze oštetila tamošnje koralne grebene, prema mišljenju stručnjaka.

U referendumu se navodi da je vlada pozvana da „poštuje“ rezultat ako izlaznost birača dosegne najmanje četvrtinu od ukupno 1,15 miliona upisanih birača, otprilike 290.000 glasova. Procenat odziva birača nije naveden nakon zatvaranja birališta u 20 sati po lokalnom vremenu. 

Izjašnjavanje podržavaju i japanska i američka vlada, no ono nije pravno obavezujuće.

Pitanje preseljenja vazdušne baze američkih marinaca seže u 1995. godinu kada je lokalno stanovništvo protestovalo, ogorčeno kolektivnim silovanjem 12-godišnje devojčice koje su počinili američki vojnici. Biračima je bio ponuđen odgovor „da“ ili „ne“ čime nije bilo zadovoljno nekoliko gradova, te su zapretili bojkotom tražeći da se uvede i pitanje „ni jedno ni drugo“, što je na kraju i učinjeno.

„Važno je da stanovnici Okinave mogu izraziti svoju volju glasanjem“, objasnio je Jun Šimabukuro, profesor na univerzitetu Rjukju.

Stanovnici koji se protive preseljenju, žele da se američka vojna baza iseli s Okinave, koja snosi nesrazmjeran deo troškova američke prisutnosti u Japanu. Okinava čini tek jedan odsto ukupne površine Japana, ali na njoj je stacionirano više od polovine ukupnog broja američkih vojnika u Japanu.

Za Sjedinjene Države Okinava je strateški važna zbog blizine Tajvanu.