Zvaničnici Bele kuće hteli da dele nuklearnu tehnologiju sa Saudijskom Arabijom

Svet 19. feb. 201918:39 > 18:45
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Nekoliko zvaničnika Bele kuće htelo je da inicira projekat deljenja nuklearne tehnologije sa Saudijskom Arabijom, uprkos primedbama zvaničnika zaduženih za etička pitanja i nacionalnu bezbednost, pokazuje novi izveštaj iz američkog Kongresa koji se poziva na uzbunjivače u administraciji predsednika SAD Donalda Trampa.

I republikanski i demokratski kongresmeni izrazili su zabrinutost da bi Saudijska Arabija mogla da razvije nuklearno oružje, ako bi joj američka tehnoloija bila prebačena bez odgovarajuće zaštite. 

Komitet Predstavničkog doma, u kojem demokrate imaju većinu, otvorio je istragu o navodima nekoliko neimenovanih uzbunjivača, koji su rekli da su svedočili „abnormalnim potezima“ u Beloj kući, povodom predloga izgradnje desetina nuklearnih reaktora širom Saudijske Arabije. U izveštaju se izražava zabrinutost oko toga da li su pojedinci u Beloj kući težili da zaobiđu uspostavljene procedure nacionalne bezbednosti u vezi s nuklearnom tehnologijom.

Izveštaj se pojavio u vreme kada Trampov zet i savetnik Džared Kušner radi na bliskoistočnom mirovnom planu koji bi mogao da uključi ekonomske predloge za Saudijsku Arabiju.

Prema izveštaju, projekat je inicirao Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin, smenjen u februaru 2017. godine, a rad na predlogu je nastavio zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost Derek Harvi koga je doveo Flin.