Oskrnavljeno oko 80 grobova Jevreja u Francuskoj

Svet 19. feb. 201913:06 > 13:08
Podeli:
Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

Oko 80 grobova oskrnavljeno je na jevrejskom groblju na istoku Francuske, saopštile su lokalne vlasti Alzasa koje su žestoko osudile taj "gnusni antisemitski čin".

„Danas je oskrnavljeno oko 80 grobova na jevrejskom groblju u Alzasu“, navele su lokalne vlasti.

Taj incident se dogodio u danu kada je zakazano veliko okupljanje protiv antisemitizma u Francuskoj. U Parizu će skup na poziv desetak stranaka, biti održan večeras, a brojni političari su najavili učešće, među kojima zvaničnici vlade i predsednici političkih stranaka.

Francuski predsednik Emanuel Makron će tokom dana posetiti spomenik žrtvama Šoe, ali neće biti na skupu. Makron sutra organizuje godišnji skup s predstavnicima Saveta jevrejskih institucija. 

Antisemitski napadi su prošle godine bili u porastu za 74 odsto, saopštilo je nedavno francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova i dodalo da je 311 dela registrovano 2017. godine, a prošle godine 541. 

Na to se dodaju i antisemitske uvrede koje su prošlog vikenda upućene Alenu Finkelkrotu, poznatom francuskom intelektualcu jevrejskog porekla. Incident se dogodio na kraju protesta građanskog pokreta „Žuti prsluci“.