U SAD 16 država podnelo žalbu protiv Trampove odluke o vanrednom stanju

Svet 19. feb. 201909:44 > 09:44
Podeli:
Izvor: REUTERS/Mike Blake

Ukupno 16 američkih saveznih država podnelo je žalbu protiv administracije predsednika Donalda Trampa zbog odluke o uvođenju vanrednog stanja kako bi bio izgrađen zid na granici s Meksikom.

Žalba je podneta u saveznom sudu u Kaliforniji i u njoj se navodi da Trampova odluka krši dve ustavne odredbe, jedna se odnosi na zakonodavnu proceduru prilikom donošenja odluke, a druga na Kongres koji treba da ima poslednju reč o javnom finansiranju.

U žalbi se takodje ukazuje da je Ministarstvo za unutrašnju bezbednost prekršilo zakon o zaštiti životne sredine jer nije procenilo kakav bi uticaj na ekologiju imao zid na granici s Meksikom.

POVEZANE VESTI

 Dodaje se da je Tramp sam uveo zemlju „u ustavnu krizu“.

Žalbu su podnele države – Kalifornija, Kolorado, Konektikat, Delavar, Havaji, Ilinois, Mejn, Merilend, Mičigen, Minesota, Nevada, Nju Džerzi, Novi Meksiko, Njujork, Oregon i Virdžinija.

Američki predsednik proglasio je u petak vanredno stanje kako bi dobio pristup milijardama dolara za izgradnju zida duž američko-meksičke granice.

Tramp je kao razlog naveo da želi da zaštiti zemlju od narkotika, kriminala i ilegalnih imigranata koji ulaze iz Meksika, preko jugozapadne granice SAD, što smatra za veliku pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Tom merom Tramp će imati na raspolaganju oko osam milijardi dolara, što je mnogo više od 5,7 milijardi koliko je Kongres odbio da mu da.

Trampovu odluku da proglasi vanredno stanje na granici odmah su osudile brojne demokrate i neki republikanci, koji smatraju da je reč o zloupotrebi položaja.