Protest protiv vanrednog stanja: "Tramp šegrt-diktator", "Tramp korumpira Ustav"

Svet 19. feb. 201900:29 > 00:35
Podeli:
Izvor: Reuters/Joshua Roberts

Nekoliko stotina protivnika predsednika SAD Donalda Trampa okupilo se u Vašingtonu da bi protestovali protiv njegovog objavljivanja "vanrednog stanja" kako bi zaobišao odbijanje Kongresa da odobri finansiranje zida na granici s Meksikom.

Danas, kada se u SAD odaje pošta ranijim predsednicima, demonstranti su ispred Bele kuće doneli transparente „Tramp korumpira ustav“ i „Više ne želimo kralja“.

POVEZANE VESTI

Ekološki aktivista Sem Kruk, koji je nosio tansparent na kom je Tramp nazvan „šegrtom-diktatorom“, rekao je da je predsednik SAD „prekršio pravila da bi postigao ciljeve“.

Advokat Alison Fulc je rekla da je Tramp „izmislio krizu“ da bi proglasio vanredno stanje i da se „ponaša kao dete“.

Tramp je tokom izborne kampanje 2016. obećao izgradnju zida na granici s Meksikom da bi se obuzdala ilegalna imigracija. Pošto Kongres nije odobrio novac, Tramp je u petak proglasio vanredno stanje, što mu omogućava da koristi, između ostalog, budžet Pentagona.

Demokrate i neki republikanci su to osudili kao zloupotrebu ovlašćenja, a opozicija se nada izglasavanju „zajedničke deklaracije“ u Kongresu kojom bi predsednikov ukaz bio blokiran. 

Izvor : Reuters/Joshua Roberts