Na granici Gaze u sukobima ranjeno 19 Palestinaca i jedan izraelski vojnik

Svet 17. feb. 201922:22 > 22:24
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ahmed Zakot

U sukobima duž severne granice Pojasa Gaze ranjeno je 19 Palestinaca i jedan izraelski vonik, saopštili su izraelska vojska i palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Palestinski mediji su javili da su demonstranti pokušali da probiju bezbednosnu ogradu, ali ih je odvratila izraelska vatra.

U odgovoru na nerede izraelski tenkovi su granatirali dve osmatračnice Hamasa kraj granice, rekla je vojska, a prenose izraelski mediji.

Tokom nereda desetine Palestinaca je palilo automobilske gume i bacalo improvizovane eksplozivne naprave na bezbednosnu ogradu oko severa pojasa Gaze i na izraelske vojnike.

Vojnik je ranjen u vrat očito eksplozivnom napravom, navela je vojska.

Od kraja marta prošle godine Palestinci masovno protestuju na granici Gaze obično jednom nedeljno, petkom, protiv izraelske i egipatske blokade.

Najmanje 250 Palestinaca poginulo je od tada od izraelske vatre, po podacima Frans presa, uglavnom na granici dok su drugi stradali u izraelskim udarima u odgovoru na neprijateljske akte sa teritorije kojom vlada islamski ekstremistički Hamas. U isto vreme ubijena su dva izraelska vojnika.

Izrael optužuje Hamas da organizuje proteste i tvrdi da samo čuva svoju granicu.