Povukla se Trampova kandidatkinja za ambasadorku pri UN: Bolje da odustanem

Svet 17. feb. 201908:40 > 08:40
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP, Alex Brandon

Bivša novinarka i portparolka američkog Ministarstva inostranih poslova Heder Nauert (Heather) izjavila je da povlači kandidaturu za mesto ambasadora pri UN.

POVEZANE VESTI

„Poslednja dva meseca su bila naporna za moju porodicu i zbog toga je bolje da odustanem“, rekla je kasno sinoć bivša voditeljka američke televizije Foks njuz (Fox News).

Kratka izjava dolazi posle nekoliko nedelja kritika i ismejavanja na račun njenih sposobnosti da bude ambasador, pošto nema nikakvog prethodnog iskustva u diplomatiji a portparol je postala u aprilu 2017. godine.

Mnogi protivnici američkog predsednika Donalda Trampa ocenili su da uprkos samouverenosti pred kamerama, Nauert nema dovoljno znanja i umeća da postiže kompromise sa iskusnim diplomatama koje zemlje šalju kao ambasadore u UN.

Tramp, kao verni gledalac Foks njuza, izjavio je u decembru da bi Heder Nauert bila dobra za funkciju u UN.

Njena kandidatura nikada nije razmotrena u Senatu, gde većinu čine republikanci, i verovatno ne bi bila ni prihvaćena. Bivša novinarka dva meseca se nije pojavljivala u javnosti.

Portparol američke diplomatije Robert Paladino izjavio je da će Tramp uskoro predstaviti novog kandidata.

Mesto ambasadora je upražnjeno od 31. decembra pošto je Niki Hejli podnela ostavku ne navodeći jasne razloge svoje odluke.