Makron i Putin razgovarali o "sve lošijoj" situaciji u Siriji

Svet 16. feb. 201920:31 > 20:37
Podeli:
Izvor: REUTERS/Benoit Tessier/Pool

Predsednici Francuske i Rusije, Emanuel Makron i Vladimir Putin, razgovarali su o "sve lošijoj situaciji" u Siriji i o "značajnim rizicima za regionalnu i međunarodnu bezbednost", saopštila je Jelisejska palata.

Francuski predsednik je ruskom kolegi rekao da su nastavak borbe protiv džihadista Islamske države, zaštita civila i potpuni pristup humanitarne pomoć prioriteti u Siriji, naveo je Makronov kabinet i dodao da francusko-ruska koordinacija u Siriji treba da omogući napredak u postizanju tih prioriteta. 

„Situacija u Siriji ostaje veoma loša, sa značajnim rizicima za regionalnu i medjunarodnu bezbednost“, ocenila je Jelisejska palata, ne navodeći šta je Putin rekao. 

Arapsko-kurdska koalicija, uz podršku međunarodne koalicije predvođene SAD, bori se protiv džihadista na istoku Sirije, njihovom poslednjem malom uporištu.  

Prisustvo brojnih civila usporava napredovanje arapsko-kurdske koalicije, dok je predsednik SAD Donald Tramp rekao da će uskoro biti izdato saopštenje o neposrednom kraju „kalifata“ koji je Islamska pre nekoliko godina proglasila u Siriji i Iraku.