Tramp potpisuje zakon o finansiranju rada vlade, vanredno stanje zbog zida

Svet 14. feb. 201922:04 > 22:52
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kevin Lamarque

Bela kuća je potvrdila da će predsednik SAD Donald Tramp potpisati zakon o finansiranju rada vlade, kojim će biti sprečena delimična blokada vlade na kraju nedelje.

Delimična blokada vlade trajala je 35 dana, do 25. januara, kada je Tramp potpisao zakon koji omogućava finansiranje saveznih agencija do 15. februara. 

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da će Tramp preduzeti i „drugu izvršnu akciju koja uključuje vanredno stanje“, pošto želi da ispuni obećanje o izgradnji zida duž granice s Meksikom, navodi Asošiejted pres. 

Zakon o finansiranju rada vlade koji bi oba doma trebalo da usvoje, predviđa samo deo od 5,7 milijardi dolara koliko Tramp traži za izgradnju zida. 

„Predsednik još jednom ispunjava obećanje da će izgraditi zid, zaštititi granicu i obezbediti našu zemlju“, kazala je Sanders.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel izjavio je ranije da je Tramp spreman da potpiše zakon o finansiranju rada vlade i da proglasi vanredno stanje po pitanju granice. Proglašenje vanrednog stanja Trampu bi omogućilo da izdvoji sredstva iz drugih izvora za izgradnju zida.