Od početka godine u Ukrajini od malih boginja preminulo osam osoba

Svet 13. feb 201915:08 > 15:10
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Osam osoba je preminulo od malih boginja u Ukrajini od početka godine, što je već pola od ukupnog broja preminulih cele 2018. godine, saopštile su vlasti te zemlje.

Ministarstvo zdravlja navelo je u saopštenju da su dva smrtna slučaja od malih boginja zabeležena od subote. Samo prošle nedelje malim boginjama je zaraženo 3.100 osoba, od kojih su polovina deca.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Ukrajini je zabeleženo 53.000 slučajeva malih boginja. Broj zaraženih od malih boginja u Ukrajini predstavlja polovinu svih slučajeva te zarazne bolesti u Evropi.

Veliki porast broja zaraženih u Ukrajini je, kako se veruje, rezultat odbijanja da se prime vakcine, kao i zbog privremenog vladinog prekida narudžbi za vakcina pre nekoliko godina.

Ukrajinski napori da se bori protiv ove epidemije takođe su ometeni unutrašnjim trvenjima manje od dva meseca pred predsedničkih izbora.

Ministarka zdravlja Ulana Suprun je smenjena ranije ovog meseca posle tužbe jednog poslanika koja se smatra političkom osvetom.

Suprun ostaje vršiteljka dužnosti ministra dok sud ne razmotri njenu žalbu, ali su joj ovlašćenja znatno ograničena. Ona je ranije danas rekla novinarima da je vlada nedavno kupila vakcine za boginje za vojsku, ali da ona ne može da potpiše dokumente da ih pošalje u vojne baze.