Pompeo: Rusija ima velike planove da dominira Evropom

Svet 13. feb. 201914:26 > 14:30
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kacper Pempel

Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je u bazi u Bemovu Piskom na severoistoku Poljske da Rusija ima velike planove da dominira Evropom i dodao da je rat u Ukrajini Sjedinjenim Državama otvorio oči da Rusija može da proba da otvori drugi front upravo tu, na istočnom krilu NATO.

„Rat na evropskom tlu, to što se dešava u Ukrajini, otvorio nam je oči da Rusi mogu da probaju da otvore drugi front upravo ovde. NATO ima neizbežnu ulogu u cilju odbrane slobodnih naroda Evrope. Rusija ima velike planove da dominira Evropom i pojača svoju dominaciju na svetskoj areni“, rekao je šef američke diplomatije Pompeo.

Američki državni sekretar je u obilazak baze kraj Ožiša u kojoj je smešten multinacionalni bataljon NATO pod američkom komandom došao zajedno sa šefom poljske diplomatije Jacekom Čaputovičom. 

Pompeo je naglasio da istorija Poljske svedoči o tome da sredstva zastrašivanja moraju da budu u prvom planu strateškog razmišljanja zapadnih vojnih saveznika. 

„Pokušaji destabilizacije od strane Rusije moraju da naiđu na naš odlučan otpor. Jedan od naših koraka je naše prisustvo na istočnom krilu NATO. To je jedan od temeljnih principa da je napad na jednu članicu NATO napad na sve“, rekao je Pompeo.

Šef Stejt departmenta dodao je da SAD i zapadne demokratije moraju da čine sve što je u njihovoj moći da zaustave takve napade kao što je, kako je kazao, invazija na Ukrajinu, aneksija Krima ili ničim izazvani napad Rusa na ukrajinske brodove u Crnom moru. 

Pompeo je u Varšavu doputovao juče, na američko-poljsku konferenciju o Bliskom istoku koja počinje večeras. 

U medijima i medju analitičarima konferencija je dobila etiketu kontroverzna, jer iako je po najavama posvećena bezbednosti na Bliskom istoku, iz SAD i Izraela su stigle najave da će veći deo biti posvećen Iranu koji, kao ni Rusija, na konferenciju nije pozvan. 

Članice Evropske unije na tu ministarsku konferenciju, na kojoj su među delegacijama iz 60 zemalja glavni gosti potpredsednik SAD Majk Pens i premijer Izraela Benjamin Netanjahu, kao jasan znak distanciranja šalju uglavnom zvaničnike nižeg ranga od ministra. U Varšavu ne dolazi ni visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini. 

EU je odbila da prati poteze američkog predsednika Donalda Trampa koji je u maju prošle godine odstupio od sporazuma o nuklearnom programu sa Iranom i uveo protiv Irana sankcije, tražeći da ih poštuju i evropski saveznici, što EU nije učinila.

Na konferenciju je odbila da dođe i Palestinska samouprava.