Dok građani umiru od gladi, iz Venecuele se švercuju hrana, lekovi i benzin

Svet 13. feb. 201907:54 > 08:00
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Fernando Llano

Nedelju dana pošto je režim predsednika Venecuele Nikolasa Madura postavio barikade duž granice sa Kolumbijom, još nema znakova da bi kamioni humanitarne pomoći mogli da budu pušteni u zemlju, iz glavnog centra u istočnoj Kolumbiji gde se nalaze, piše Blumberg/Kvint (Bloomberg/Quint).

To, međutim, ne znači da hrana ne cirkuliše, već samo da ide u drugom, čitajte – suprotnom smeru.  

Rafovi prodavnica u neuglednom kolumbijskom gradiću Porto Santanderu preplavljeni su venecuelanskim kukuruznim brašnom, pirinčem, sirnim namazima i još mnogo čime što spada u subvencionisanu robu široke potrošnje, koju su podjednako prokrijumčarili i vladini zvaničnici i obični građani u sprezi s vlašću, prodajući je veoma skupo. Iz Venecuele se, takođe, dovozi i benzin, jer ljudi zarađuju na velikim razlikama u cenama. 

Ogromna količina hrane iznosi se iz zemlje u kojoj glad dobija epidemiološke razmere, što sve pokazuje u kojoj meri je na mikrokosmičkom planu korumpirana Madurova socijalistička vlada, koja je na vlasti od 2013, uzrokovala ekonomsku i humanitarnu katastrofu u državi, ocenjuje Blumberg.  

POVEZANE VESTI

Iako ova trgovina na crnom tržištu traje već godinama, ona je u totalnoj suprotnosti sa tekućim trenutkom u kome venecuelanski narod grca u bedi, a veliki deo sveta podržava Madurovog rivala, samoproglašenog predsednika Huana Gvaida, i njegove napore za hitno dopremanje osnovnih potrepština, u vidu hrane i lekova, u zemlju u kojoj, paradoksalno, svega nedostaje i glad hara.  

„Poludite kad vidite sve ove stvari koje se prodaju. Situacija je ovde užasna“, ogorčeno kaže Lisbet Sisneros, 28-godišnja trudnica, majka četvoro dece, koja je pre tri meseca napustila venecuelanski grad San Kristobal, i trenutno radi kao ulična prodavačica na kolumbijskoj strani granice.

Da bi popravio situaciju, i ubrzao ostvarenje svojih obećanja da će okončati Madurovu autoritarnu vlast, Gvaido je pozvao na ulične proteste, kako bi izvršio pritisak na vladu da propusti u zemlju hranu i druga osnovna sredstva, koja su donirale SAD.  

Međutim, još nema konkretnog plana kako da se i praktično probije blokada.  

Maduro je ulazak humanitarne pomoći u zemlju nazvao uvodom u stranu intervenciju, označivši je kao način da se on ponizi i potkopa.  

Njegove bezbednosne snage koriste teretne kontejnere i traktorske prikolice kako bi blokirali međunarodni most nedaleko od skladišta u Kukuti u Kolumbiji, gde se nalazi humanitarna pomoć. A u međuvremenu, šverc i dalje cveta.  

Količina hrane koja je u poslednje vreme cirkulisala smanjila se odnedavno, kako se kriza u Venecueli produbila, tvrde prodavci u Kolumbiji, ali mnogi dodaju da je još uvek ima dosta za prodaju, dok Venecuelanci čekaju satima u redovima da kupe ono malo dostupnog u njihovim radnjama.  

Trgovina naročito buja u Porto Santanderu, gde kesa kukuruznog brašna koje se koristi za pravljenje „arepa“ (kukuruznih lepinjica), popularnih u obe zemlje, košta 2.500 pesosa, ili oko 80 centi. To je za oko 30 odsto manje od cene po kojoj kolumbijske bakalnice prodaju subvencionisane proizvode. U Venecueli je, s druge strane, subvencionisana cena brašna oko sedam centi.  

Duž obližnjeg autoputa, na desetinama improvizovanih benzinskih stanica prodaje se venecuelansko gorivo. Cena – 10,60 dolara za šest galona (oko 27,3 litra), u poređenju sa 14 dolara za istu količinu na lokalnim kolumbijskim pumpama, kojih u blizini te šverc-zone zapravo uopšte nema.  

Vlade Venecuele i Kolumbije u prošlosti su sarađivale u borbi protiv šverca, ali sada to više nije slučaj. 

„Više nema komunikacije, čak ni na granici kao što je ova“, kaže pukovnik Karlos Hiron, šef granične policije u kolumbijskoj provinciji Severni Santander (Norte de Santander).  

Švercovano gorivo stiže rečnim putem u Porto Santander, u uskim drvenim čamcima, koji su u odličnom vidokrugu i venecuelanske Nacionalne garde i kolumbijskih zvaničnika na graničnim punktovima na mostu koji u toj oblasti povezuje dve zemlje.  

Jedan trgovac je rekao da naoružane grupe, koje kontrolišu „trgovinu“ u tom području, naplaćuju taksu od 4.000 pesosa (oko 1,30 dolara) za svaki kontejner.  

Imajući u vidu da je u Venecueli benzin praktično besplatan (trenutno je jedan cent za litar, naspram prosečne cene na svetskom tržištu koja je 1,09 dolara za litar), najveći troškovi odlaze na potkupljivanje zvaničnika u zemlji i plaćanje „reketa“ kolumbijskoj mafiji.  

Neki analitičari smatraju da je zarada na krijumčarenom benzinu tolika da može u zasenak da baci i ono što zarađuju trgovci kokainom.  

Količina benzina u Venecueli je i dalje ogromna, mada bi poslednje američke sankcije, uvedene prošlog meseca državnoj naftnoj industriji, mogle da uzrokuju prekide u snabdevanju.  

Venecuelanci se već suočavaju sa povremenim restrikcijama struje i vode.  

Zemlju potresa teška ekonomska kriza, sa inflacijom koja na godišnjem nivou iznosi oko 380.000 odsto, prema Blumbergovom indeksu „Cafe Con Leche“.

Kako je Blumberg pojasnio, pošto venecuelanske vlasti ne žele da objave zvanične cifre o inflaciji, Blumberg je napravio svoj vlastiti indeks „Bloomberg Cafe Con Leche“ (kafa s mlekom), koji, kako mu ime kaže, prati samo jedan „pokazatelj“ – cenu kafe koja se servira u jednoj pekari u istočnom Karakasu, glavnom gradu Venecuele.  

Dakle, njena cena je za 12 meseci porasla sa 0,45 na 1.700 konvertibilnih bolivara (nešto manje od 50 centi), što je povećanje od 377.678 procenata.  

Kako Blumberg navodi, ovaj pokazatelj nije tako sofisticiran kao konvencionalni indeksi za praćenje potrošačkih cena, ali njegova prednost je što je opipljiv, što može lako da se prati, i odnosi se na proizvod koji Venecuelanci, čak i najsiromašniji, konzumiraju svakodnevno. Stoga je sasvim odgovarajuće merilo inflacije u toj zemlji, zaključuje ovaj ugledni medijski finansijski portal.  

Teška ekonomska situacija u Venecueli praćena je i političkom krizom, koja je eskalirala posle prošlogodišnjih spornih izbora, na kojima je Maduro reizabran, a koje je većina opozicije ili bojkotovala ili je bila u zatvoru. Predsednik Narodne Skupštine Huan Gvaido optužio je Madura za izborne neregularnosti, i proglasio se za privremenog predsednika. Njega su priznale mnoge zapadne zemlje, uključujući veći deo EU, SAD i Australiju.  

Dugogodišnja ekonomska i politička kriza uticala je da mnogi Venecuelanci napuste zemlju. Prema podacima Ujedinjenih nacija, od 2014. je emigriralo tri miliona građana Venecuele.