Pompeo: Saradnja Evrope sa Huavejom može biti problem u odnosima sa SAD

Svet 11. feb. 201921:13 > 21:22
Podeli:
Izvor: REUTERS/Tamas Kaszas

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je u Budimpešti da će SAD možda biti primorane da smanje određene operacije u Evropi i drugim mestima ako države nastave da sarađuju s kineskom telekomunikacionom kompanijom Huavej.

Pompeo je posetom Mađarskoj danas započeo evropsku turneju tokom koje će, kako je ranije najavio, izraziti zabrinutost SAD zbog sve većeg uticaja Kine i Rusije u Centralnoj Evropi.

Na improvizovanoj konferenciji za novinare u Ambasadi SAD u Budimpešti, Pompeo je danas kazao da je Mađarska suverena država koja samostalno donosi odluke, ali da SAD žele da podele s vlastima u Budimpešti ono što znaju o rizicima prisustva Huaveja u njihovoj mreži.

„Imperativ je da podelimo s njima ono što znamo o rizicima prisustva Huaveja u njihovoj mreži, o stvarnim rizicima za njihove ljude, za gubitak zaštite privatnosti za njihove ljude, o riziku da će Kina iskoristiti prisustvo na način koji nije u interesu Mađarske“, rekao je Pompeo.

PROČITAJTE JOŠ:

On je dodao da značajno prisustvo Huaveja čini težim američko prisustvo u istoj zemlji.

„Ako ta oprema (Huaveja) postoji tamo gde mi imamo važne američke sisteme, to otežava paralelnu saradnju sa nama. Želimo da budemo sigurni da smo im predstavili mogućnosti i rizike koje nosi korišćenje te opreme. A oni (Mađarska) će onda doneti odluke“, rekao je Pompeo.

Pompeo je uoči posete najavio da će razgovarati i o značaju demokratije i ljudskih prava u regionu, naročito u Mađarskoj, čiji se nacionalistički premijer Viktor Orban suočava s kritikama zbog sve autoritarnije vladavine.

Povodom Huaveja, dominantnog u Mađarskoj, Pompeo je rekao da će Orbanu i drugim zvaničnicima kazati da poslovanje s tom kompanijom donosi znatne rizike po informacionu bezbednost i privatnost i da bi moglo da ugrozi saradnju sa SAD.

Američki zvaničnici su izuzetno zabrinuti zbog širenja Huaveja u Evropi, naročito u zemljama članicama NATO u koje spada i Mađarska, pošto veruju da ono predstavlja značajnu pretnju.

Pompeo će istu poruku doneti sutra u Slovačku, sledeću stanicu na evropskoj turneji, pre nego što će u sredu i četvrtak u Poljskoj učestvovati na konferenciji o budućnosti Bliskog istoka, čiji će fokus biti na Iranu. Turneju će okončati posetom Belgiji i Islandu.

Uoči Pompeove posete, neimenovani američki zvaničnici su kazali da Pompeo želi da prekine, kako su rekli, desetogodišnje neangažovanje SAD u Centralnoj Evropi koje je stvorilo vakuum koji su Rusija i Kina iskoristile. Oni su ocenili da su u poslednjih 10 godina ruski predsednik i kineski lideri postali znatno agresivniji u tom regionu.