Pompeo: Vašington ne zataškava slučaj Kašogi

Svet 11. feb. 201918:33 > 18:35
Podeli:
Izvor: Reuters/Leah Millis

Vašington ne pokušava da zataška slučaj ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo.

„Amerika ne zataškava ubistvo“, rekao je Pompeo u odgovoru na novinarsko pitanje za vreme posete Budimpešti.

Američki predsednik Donald Tramp oglušio se o pozive Kongresa SAD da se izjasni o ulozi saudijskog prestolonaslednika Mohameda ben Salmana u tom ubistvu.

Kongres je dao Trampu rok do petka da zauzme stav o tom pitanju. Demokratski i republikanski senatori su 10. oktobra aktivirali zakon koji daje američkom predsedniku 120 dana da se izjasni o ulozi saudijskog prestolonaslednika Mohameda ben Salmana u tom ubistvu.

Tramp je odbacio taj ultimatum, a njegovo okruženje se pozvalo na raspodelu vlasti.

„Američka administracija predano radi na tom pitanju i nastaviće da traži da svi zvaničnici polože račune, u zavisnosti od elemenata sa kojim raspolaže“, rekao je Pompeo.

Ubistvo saudijskog novinara početkom oktobra u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu bacilo je senku na ugled saudijskih vođa i dovelo u neprilliku američku administraciju kojoj je stalo da sačuva strateške veze sa saudijskom kraljevinom.

Pompeo koji je na mini evropskoj turneji, treba da se sastane sa mađarskim premijerom Vitkorom Orbanom, u utorak ide u Slovačku i zatim u Poljsku gde se u sredu i četvrtak održava sastanak posvećen uticaju Irana na Bliskom Istoku.