Uticaj Kine i Rusije u vrhu Pompeove agende tokom posete Mađarskoj i Slovačkoj

Svet 10. feb. 201918:33 > 18:34
Podeli:
Izvor: Reuters/Leah Millis

Strahovanja SAD od sve većeg uticaja Kine i Rusije u Centralnoj Evropi biće na vrhu agende američkog državnog sekretara Majka Pompea tokom njegove predstojeće posete tom regionu, izjavili su zvaničnici administracije predsednika Donalda Trampa.

Zvaničnici su naveli da će Pompeo tokom posete Mađarskoj i Slovačkoj u naredna dva dana pokrenuti to pitanje i ukazati na značaj promovisanja demokratije i vladavine prava, u cilju suprotstavljanja naporima Kine i Rusije da odvoje te zemlje od Zapada i izazovu podele unutar EU i NATO.

Prema njihovim rečima, Pompeo će u Budimpešti i Bratislavi govoriti o pitanjima povezanim s oslanjanjem Centralne Evrope na ruske energente i s prisustvom kineske tehnološke kompanije Huavej, naročito u Mađarskoj.

Američki zvaničnici su veoma zabrinuti zbog širenja Huaveja, naročito u članicama NATO, gde veruju da predstavlja veliku pretnju po informacionu bezbednost.

Pompeo kreće na turneju po Evropi tokom koje će posetiti i Poljsku, Belgiju i Island.

On će u sredu i četvrtak u Poljskoj učestvovati na konferenciji o budućnosti Bliskog istoka, čiji će fokus, kako se očekuje, biti na Iranu. Konferenciji će, izmedju ostalih, prisustvovati izraelski premijer Benjamin Netanjahu, potpredsednik SAD Majk Pens i Trampov zet i savetnik Džared Kušner.

Zvaničnici su naveli da Pompeo želi da prekine, kako su rekli, desetogodišnje neangažovanje SAD u Centralnoj Evropi koje je stvorilo vakuum koji su Rusija i Kina iskoristile. Oni su ocenili da su u poslednjih 10 godina ruski predsednik i kineski lideri postali znatno agresivniji u tom regionu.