Vanredno stanje na ruskom arhipelagu zbog invazije polarnih medveda

Svet 10. feb. 201908:21 > 08:26
Podeli:
Izvor: Reuters

Zbog "invazije" polarnih medveda proglašeno je vanredno stanje u arktičkom arhipelagu Novoj Zemlji u Rusiji, izvestili su lokalni mediji u subotu.

Medvedi su u decembru počeli da se okupljaju u blizini ljudskih naselja na ostrvima u Arhangelskoj regiji, izvestio je Tass, a najmanje 52 medveda uočena su u blizini naselja Belušja Guba.

Na području naselja stalno je bilo između šest i deset medveda, a bilo je i slučajeva da su medvedi napadali ljude i ulazili u stambene zgrade i kancelarije.

„Vanredno stanje proglašeno je zbog masovne invazije polarnih medveda u stambenim naseljima”, objavila je regionalna vlada Arhangelska u saopštenju.

„Stanovnici, škole i vrtići podnose brojne usmene i pismene žalbe tražeći sigurnost u naselju“, dodaje se. „Ljudi se boje da napuste domove i njihove su dnevne rutine prekinute. Roditelji se boje da puste decu u školu ili vrtić“, objašnjava se.

U blizini vrtića postavljene su dodatne ograde i korišćena su specijalna vozila za vojno osoblje i zaposlene koji dolaze na posao, navodi TASS.

Međutim, medvede nisu odvratile sirene upotrebljene da ih zaplaše, kao ni patrolni automobili i psi.

Na arhipelag su poslati stručnjaci kako bi ih sprečili u napadu na ljude, ali državna agencija za zaštitu sredine nije dala dozvolu da se puca na medvede koji su ugrožena vrsta.

Zbog topljenja arktičkog leda životinje sve više migriraju prema jugu u potrazi za hranom na kopnu.

„U Novoj Zemlji sam od 1983. godine, ali nikada nije bilo toliko polarnih medveda u blizini“, izjavio je lokalni zvaničnik Viganša Musin napomenuvši da je trenutno 50 medveda u blizini ljudskih naselja.