Zatvorena granica Venecuele i Kolumbije, humanitarna pomoć "na čekanju"

Svet 07. feb. 201919:30 > 19:47
Podeli:
Izvor: Reuters/Printscreen

Vojska Venecuele, koja je pod kontrolom Nikolasa Madura, zatvorila je granice sa Kolumbijom, iz koje poslednjih dana u Venecuelu ulazi humanitarna pomoć za siromašne građane te zemlje.

Probudiš se, pređeš granicu, ideš u školu i tamo imaš šta da jedeš. To je postala dnevna rutina mnogih đaka iz Venecuele, koji žive blizu Kolumbije. 

„Dođeš na prelaz. Sačekaš 15 minuta da te venecuelanska policija propusti i onda par blokova dalje dođeš ovde u školu gde pre nastave dobijemo hranu“, kaže jedna učenica.

SAD i druge zapadne zemlje poslale su pomoć u hrani i lekovima, ali od juče prelaz na autoputu ka Kukuti je blokiran. Maduro je naredio zatvaranje granica, jer neće da prihvati bilo kakvu vrstu pomoći od Vašingtona, sve dok Donald Tramp priznaje Huana Gvaida za legitimnog predsednika.

„Kontejneri su stigli na granicu i ne mogu da prođu od tenkova. To je apsurdna reakcija režima koji nije zainteresovan za svoje građane“, rekao je Huan Gvaido.

Kritičari mešanja u unutrašnje odnose u Venecueli podsećaju da je Zapad blokirao u svojim bankama milijarde dolara, koji su trebalo da posluže za kupovinu hrane, a Vašington odgovara da Maduro, ka nelegitiman predsednik, nema prava da raspolaže državnim parama.

„Mi građani treba da se skupimo i uklonimo vlastitim rukama ove prepreke na granici, koje postavlja nitkov Nikolas Maduro. Umorni smo. Ova beda mora da se zaustavi jednom za uvek“. 

Čini se da, i pored dosta nepopularnog poteza, veliki deo građana podržava Madura, a kao dokaz tome, počelo je i potpisivanje peticije u svim gradovima Venecuele kako bi se tražio Madurov ostanak na vlasti.

„Mi želimo da zaštitimo svoja prava i interese. Neke strane sile pokušavaju da prigrabe naše nacionalno bogatstvo“.

U Montevideu se u četvrtak održava prvi sastanak Kontakt grupe, koju je formirala Evropska unija da bi pomogla u organizaciji novih predsedničkih izbora u Venecueli. Kako sada stoje stvari mirni predsednički izbori u zemlji nekada bogatih ljudi su vrlo daleko.