Palestinci apelovali na Izraelce da ne izaberu ekstremističku vladu

Svet 07. feb. 201911:44 > 11:46
Podeli:
Izvor: REUTERS/Carlos Jasso

Palestinski zvaničnici su rekli da bi želeli da Izraelci izaberu rukovodstvo koje se zalaže za rešenje sukoba dva naroda po modelu dve države na opštim izborima 9. aprila, prenose izraelski mediji.

Visoki zvaničnici Palestinske uprave javno su kometarisali predstojeće izbore u Izraelu apelujući na Izraelce da ne izaberu ekstremističku vladu.

„Ohrabrujuće je ako on uspe i drži se tog mišljenja“, rekao je portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudejne aludirajući na intervju glavnog rivala premijera Izraela Benjamina Netanjahua na tim izborima, Benija Ganca, koji je ocenio da bi Izrael trebalo da „nađe načina“ da okonča svoju kontrolu nad Palestincima.

Bivši komandant izraelske vojske, Ganc, to je rekao u intervjuu za novinski sajt Ynet, njegov prvi posle prvog političkog govora prošle nedelje. On predvodi novu partiju centra i nov je u politici, a do sada je malo rekao o svom odnosu prema palestinskom pitanju i da li podržava osnivanje palestinske države.

Međutim, u intervjuu objavljenom u sredu ocenio je da vladavina nad Palestincima nije u interesu Izraela.

„Moramo naći način na koji ne kontrolišemo drugi narod“, rekao je Ganc.

Tu njegovu izjavu pozdravili su Palestinci, preneo je AP.

Muhamed al-Madani koji predvodi Palestinski komitet za interakciju s izraelskim društvom i smatra se bliskim saradnikom Abasa izjavio je da Palestinci definitivno žele da vide da izraelska javnost izabere rukovodostvo koje napreduje ka rešenju dve države kako bi se okončao sukob.

On je rekao i da Palestinci „ne žele da vide ekstremističku vladu (u Izraelu) koja bi odvukla čitav region u ratove“. Al-Madani je pritom kritikovao činjenicu da neki kandidati za premijera Izraela ističu u svojoj kampanji napade na Palestince.

„Šta biste rekli o kandidatima koji se ponose činjenicom da su njihove vojne karijere zasnovane na broju Palestinaca koje su ubili ili ranili ili koliko su kuća srušili? Šta biste rekli za kandidate koji obećavaju da ubiju još više Palestinaca i izazovu dalje razaranje ako vladaju Izraelom?“, rekao je Al- Madani.

Taj palestinski zvaničnik je očito aludirao na video snimke koje je Ganc, bivši general nedavno objavio da podseti izraelske glasače na svoju vojnu karijeru, a gde se navodi koliko su ekstremista Hamasa izraelski vojnici ubili za vreme rata u Gazi 2014. godine, kada je komandovao izraelskom vojskom.

Razaranje i izraelski avioni koji bombarduju Pojas Gaze vide se na snimcima. To je izazvalo kritike levičara u Izraelu.

Međutim, Ganc je u pomenutom intervjuu za povlačenje izraelske vojske i evakuaciju jevrejskih naseljinika iz Pojasa Gaze 2005. godine, koje se u Izraelu smatra neuspehom, rekao da je to bio „diplomatski potez“ i da ga je „vlada izvela na bolan, ali dobar način“.

„Moramo naučene lekcije primeniti drugde“, rekao je Ganc, a njegovi protivnici su ga kritikovali. 

Netanjahuova konzervativna partija Likud je upozorila da će Ganc formirati „levičarsku“ vladu koju podržavaju arapske partije , a čvrstorukaška nacionalstička partija Nova desnica je rekla da on planira „isterivanje“ još više Jevreja iz njihovih domova. 

Gancova partija je kasnije objasnila da se neće donositi unilateralne odluke o evakuaciji jevrejskih naselja s okupiranih teritorija.