Papi ponuđeno milion dolara za humanitarne svrhe ako bude vegan za Uskršnji post

Svet 06. feb 201915:15 > 15:15
Izvor: REUTERS/Tony Gentile

Papa Franja će dobiti milion dolara za humanitarnu organizaciju po svom izboru ako pristane da bude vegan za uskršnji post, objavila je međunarodna kampanja koju podržavaju muzičke i filmske zvezde.

Vegansku kampanju od milion dolara predvodi 12-godišnja Dženesis Batler iz Kalifornije koja se na svom Tviter profiilu opisuje kao aktivistkinja za prava životinja i veganka.

„Tražimo od pape Franje da pomogne u zaštiti naše planete tako da skrene pažnju na strahoviti uticaj uzgoja životinja za prehranu“, kazala je Batler u videosnimku objavljenom na službenoj stranici kampanje. Franja bi prelaskom na veganstvo za „korizmu“ „predvodio put prema održivijoj planeti“.

„Pridružite nam se i borite se protiv klimatskih promena drugačijom ishranom“, dodala je Batler.

„Korizma“ je period odricanja koje kreće šest nedelja pre Uskrsa, najvažnijeg hrišćanskog praznika. Ove godine „korizma“ počinje 6. marta, a Uskrs pada na 21. april.

Batler se u pismu Franji referira na njegovu ekološku encikliku „Laudato Si“ i poručuje kako bi bila „oduševljena“ da može da ga upozna.

Vegansku kampanju od milion dolara među ostalima podržavaju i muzičari Pol Makartni i Mobi i glumci Vudi Harleson i Haokim Feniks.

Milion dolara donacije osigurala bi fondacija Blue Horizon International, humanitarni ogranak kompanije za terapiju matičnim ćelijama.