Pakistanski premijer i predsednik podržali pobunjenike u indijskom Kašmiru

Svet 05. feb 201910:58 > 11:02
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Muhammad Sajjad

Pakistanski premijer i predsednik ponudili su podršku pobunjenicima u Kašmiru, indijskom delu sporne teritorije na Himalajima, dok su u Pakistanu održani protesti na Dan solidarnosti s Kašmirom.

Skupovi su održani u delu Kašmira pod kontrolom Pakistana. Jedan pakistanski ministar je rekao da je borba pobunjenika u Kašmiru džihad koji neće stati dok Kašmir ne postane deo Pakistana.

Indija i Pakistan kontrolišu delove Kašmira, ali obe zemlje imaju pretenzije na celu tu teritoriju. Pobunjenici se bore protiv indijske vladavine od 1989. godine, sa zahtevom da se indijski deo ujedini pod pakistanskom upravom ili kao nezavisna zemlja.

Pakistanski premijer Imran Han i predsednik Arif Alvi u svojim saopštenjima su osudili Indiju zbog, kako su naveli, kršenja ljudskih prava u indijskom delu Kašmira. Oni navode da će Pakistan nastaviti svoju „diplomatsku i moralnu“ podršku ljudima u Kašmiru.

„Želja naroda Kašmira za slobodom se ne može ugušiti“, rekao je Alvi poslanicima u pakistanskom delu Kašmira.

Na skupu u Islamabadu je ministar za Kašmir Ali Amin Gundapur rekao da će „jednog dana, Kašmir biti deo Pakistana“.

Portparol vojske Asif Ghafur je na Tviteru naveo da decenije „zverstva indijskih okupacionih snaga nisu uspele da uguše borbu za slobodu naroda Kašmira“.

Za sada nije bilo komentara iz Nju Delhija na izjave iz Islamabada.

Indijski premijer Narendra Modi u nedelju je posetio indijski deo Kašmira. Separatisti su tražili da se prodavnice i radnje zatvore, dok su hiljade pripadnika vladinih snaga i specijalnih jedinica bile angažovane i blokirale puteve da spreče proteste i pobunjeničke napade tokom Modijeve posete.