Ankete: Poverenje u Putina najniže u poslednjih 13 godina

Svet 21. jan 201923:16 > 23:18
Izvor: REUTERS/Goran Tomašević

Poverenje ruske javnosti u predsednika Vladimira Putina palo je na najniži novo za poslednjih 13 godina, javlja Rojters, pozivajući se na rezultate ankete ruske državne agencije.

Anketa koju je sproveo ruski Centar za istraživanje javnog mnenja pokazala je da je poverenje u Putina palo na 33,4 odsto, što je najmanje od 2006. godine.

Taj rezultat ne predstavlja veliki problem za ruskog čelnika koji je u martu prošle godine uverljivo pobedio na izborima i osvojio novi šestogodišnji mandat, ali bi mogao biti ohrabrenje za njegove moguće naslednike koji žele da ga potisnu sa položaja, navodi Rojters.

Putinova ukupna rejting ocena još uvek je visoka – nešto više od 60 odsto, a iako se razlikuje do ocene poverenja, ali je pala sa vrhunca od gotovo 90 odsto.

To je, po oceni Rojtersa, posledica pogoršanja ruskog standarda i nepopularnih mera vlade o podizanju starosne granice za penzionisanje i povećanja poreza na dodanu vrednost.

Najviše poverenja Putin je „uknjižio“ u julu 2015. godine – oko 71 odsto, nakon što je Rusija godinu ranije aneksijom prisajedinila ukrajinsko poluostrvo Krim, navodi Rojters.

Uoči prošlogodišnjih predsedničkih izbora podrška Putinu kretala se oko 55 odsto, a od tada oštro pada, ali je Putin ipak i dalje političar koji uživa daleko najviše poverenja u Rusiji. Na drugom mestu su ministar odbrane Sergej Šojgu s 13,7 i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sa 9,3 odsto, navodi britanska agencija.