Počeo Madurov drugi mandat, SAD prete da će pojačati pritisak

Svet 10. jan. 201920:33 > 20:42
Podeli:
Izvor: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je u Vrhovnom sudu te zemlje položio zakletvu, čime je i zvanično počeo njegov drugi šestogodišnji mandat.

Iako je više latinoameričkih država osporilo njegovu pobedu na izborima održanim u maju prošle godine, a Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije nekim od Madurovih najbližih saradnika, zvanično je saopšteno da su današnjoj ceremoniji prisustvovali predstavnici 94 države.

Među njima su bili predsednici Kube, Bolivije i Nikaragve Migel Dijaz Kanel, Evo Morales i Danijel Ortega, kao i predsednik samoproglašene Republike Južne Osetije Anatloj Bibilov, preneo je AP.

Državna televizija prenosila je ceremoniju polaganja zakletve, kojoj je prisustvovalo više stotina ljudi, koji su ovacijama dočekali Madura.

Maduro je drugi predsenički mandat počeo u vreme pojačanog pritiska Vašingtona, koji je pored sankcija njegovim najbližim saradnicima američkim bankama zabranio da posluju u Venecueli, a državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da će američka vlada pojačati pritisak, kako bi podržala narod u toj državi.

Vreme je da u Venecueli počne proses tranzicije i da se organizovanjem slobodnih i fer izbora obnovi ustavni, demokratski poredak, rekao je Pompeo.

Organizacija američkih država (OAS) većinom glasova je usvojila odluku da ne priznaje legitimitet predsednika Venecuele Nikolasa Madura, koji je danas polaganjem zakletve zvanično počeo drugi šestogodišnji mandat.

Bolton: Ne priznajemo legitimitet Madura

SAD neće priznati legitimitet venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura i povećaće pritisak na njegovu vladu, rekao je Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Donalda Trampa.

„SAD neće priznati nelegitimnu inauguraciju Madurove diktature. Nastavićemo da pojačavamo pritisak na taj korumpirani režim, da podržavamo demokratsku Narodnu skupštinu i da pozivamo na slobodu i demokratiju u Venecueli“, naveo je Bolton na Tviteru.

Maduro, reizabran 20. maja na izborima koje je opozicija bojkotovala, danas počinje svoj drugi šestogodišnji mandat na čelu države.

Da neće priznati Madura saopštile su i Evropska unija i Grupa iz Lime, organizacija koja od 2017. okuplja latinoameričke zemlje i Kanadu. Vašington je već najavio nove finansijske sankcije protiv venecuelanskih fizičkih i pravnih lica.

Paragvaj prekida diplomatske odnose

Predsednik Paragvaja Mario Abdo Benitez saopštio je da ta država prekida diplomatske odnose sa Venecuelom i da će odmah zatoriti ambasadu u Karakasu i povući sve diplomate.

Saopštenje je usledilo neposredno nakon što je predsednik Venecuele Nikolas Maduro položio zakletvu i zvanično počeo drugi šestogodišnji mandat.