Patrole ekstremne desnice u Nemačkoj posle napada migranata

Svet 03. jan. 201915:31 > 15:36
Podeli:
Izvor: Armin Weigel / dpa / AFP

Nemačka ekstremna desnica objavila je da je organizovala patrole samoodbrane posle migrantskih napada na prolaznike u bavarskom gradu Ambergu, izazivajući negodovanje lokalnih odbornika.

„Najoštrije osuđujemo prestupe koje su počinili (strani državljani) u Ambergu. Međutim, takođe osuđujemo činjenicu da neke grupe ekstremne desnice pokušavaju da iskoriste taj slučaj“, rekao je guverner Bavarske Markus Zeder, iz konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

Zeder je dodao da neće biti tolerisane grupe koje pokušavaju da promovišu ekstremnodesničarske stranke NPD i AfD, predstavljajući ih kao građanske milicije.

Četiri mladića iz Avganistana i Irana uhapšena su u Ambergu pošto su u pijanom stanju u subotu uveče napali desetak prolaznika na ulici. Oni treba da odgovaraju za nanošenje udaraca i povreda.

I gradonačelnik Amberga, grada od 42.000 stanovnika na severu Bavarske, Mihael Kerni rekao je da je „šokiran“ formiranjem tih patrola za samoodbranu.

„Mogu da razumem nesigurnost koja vlada među delom stanovništva, ali pretnje nasiljem i mržnja koje se šire zemljom idu isuviše daleko“, rekao je on za lokalni dnevnik Miteldojče Cajtung. 

On je rekao da je obavestio policiju koja proverava da li su zaista formirane te grupe za samoodbranu.

Ekstremnodesničarska partija NPD, bliska neonacističkom pokretu, objavila je 1. januara na jednom od svojih Fejsbuk naloga u regionu slike nekoliko svojih članova kako nose crvene prsluke s oznakom tog pokreta. Oni se vide kako šetaju na lokacijama na kojima su se napadi dogodili nešto pre Novogodišnje noči, kao i ispred doma za tražioce azila. 

Više članova bavarskog ogranka Alternative za Nemačku (AfD) takođe je najavilo da će doći u Amberg.

Slučaj hapšenja azilanata u Ambergu ponovo je pokrenuo raspravu oko tražilaca azila u zemlji, osetljivu temu od dolaska više od milion migranata u Nemačku između 2015. i 2016. godine. 

Nemačka ekstremna desnica reagovala je na izgrede u Ambergu kao što je uradila i za većinu sličnih slučajeva poslednjih meseci, iskoristivši ih da prenese svoju poruku protiv migranata i protiv kancelarke Angele Merkel. 

„Autohtono stanovništvo treba hitno da bude zaštićeno od tih ljudi koji navodno traže zaštitu“, rekla je jedna članica AfD-a u Bavarskoj Katrin Ebner-Štajner. 

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer koji se zalaže za imigrantsku politiku čvrste ruke u vladi kancelarke Angele Merkel, zatražio je ranije da se olakša proterivanje tražilaca azila koji su u Nemačkoj počinili neki zločin.