Kongoanci beže u Ugandu posle izbora, raste strah od ebole

Svet 03. jan 201908:52 > 09:03
Izvor: Tanjug/ AP Photo/Jerome Delay

Stotine osoba je pobeglo iz Konga u Ugandu posle problematičnih predsedničkih izbora u nedelju, saopštili su zvaničnici Crvenog krsta, izražavajući zabrinutost zbog mogućeg širenja ebole preko granice Konga.

Istovremeno, rukovodstvo Svetske zdravstvene organizacije je zatražilo od proizvođača eksperimentalne vakcine protiv ove bolesti veću proizvodnju tog medicinskog sredstva, kojim je već vakcinisano više od 50.000 ljudi.

PROČITAJTE I:

Talas izbeglica je počeo dan posle nedeljnog glasanja za predsednika, i od tada dolaze grupe sa više desetina izbeglica svakodnevno, izjavila je portparolka Crvenog krsta Ugande Irene Nakasita. Neke od izbeglica iz Konga su silom vraćene sa granice zbog protivljenja zahtevima predstavnika zdravstvenih vlasti Ugande za skrining za ebolu, dodala je ona. 

Vlada Konga, zbog opasnosti od ebole, nije dozvolila da milion glasača na severoistoku učestvuje u izborima. Usledili su protesti, a neke grupe za pomoć obolelima nisu mogle da obavljaju svoj posao danima, jer im je uništena oprema. Do sada je zabeleženo više od 600 obolelih od ebole, a registrovano je 360 smrtnih slučajeva od avgusta, što je drugi najgori rezultat u istoriji ove bolesti.

Neki od slučajeva ebole zabeleženi su u blizini granice sa Ugandom, zbog čega ugandske vlasti već mesecima sprovode skrining za ovu bolest nad putnicima koji dolaze iz Konga.