Bivši izraelski ministar: Povlačenje SAD iz Sirije može da izazove rat

Svet 20. dec 201811:41 > 11:54
Izvor: REUTERS/Ammar Awad

Bivši ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman upozorio je da bi odluka predsednika SAD Donalda Trampa o povlačenju svih američkih vojnika iz Sirije mogla dovesti do rata između Izraela i snaga koje podržavaju iranske snage na severnoj izraelskoj granici.

Tramp je u sredu najavio da će američki vojnici napustiti Siriju, pošto su džihadisti Islamske države poraženi, a planirano povlačenje kritikovano je u SAD i Izraelu koji je upozorio da bi to moglo podriti napore suprotstavljanju iranskom vojnom učvršćivanju u Siriji.

„Povlačenje SAD iz Sirije značajno povećava šanse za potpun sukob na severu i u Libanu i u Siriji“, rekao je Liberman za Radio Izrael, ocenivši da će američko povlačenje podstaći moral sirijskog predsednika Bašara Asada, Irana i libanske ekstremističke organizacije Hezbolah, koji se bore na Asadovoj strani u građanskom ratu u toj zemlji. 

Liberman je dao ostavku u novembru zbog blagog odgovora Izraela na nasilje u pojasu Gaze, a sada je rekao i da bi odluka SAD mogla dovesti do velike strateške promene u regionu, povezivanja šiitske teritorije između Irana, Iraka i Sirije. 

Libermanov prethodnik na funkciji ministra odbrane, bivši komandant izraelske vojske Moše Jalon, objavio je na Tviteru da će se Izrael sada suočiti sa „kompleksnijom“ bezbednosnom situacijom na severu. 

On smatra da za SAD postoje „mnogi drugi načini da deluju i utiču“ iako nemaju vojnike na terenu, pozvavši tu zemlju da prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, koju je Izrael osvojio od Sirije u ratu 1967. godine i kasnije anektirao. Međunarodna zajednica to nikada nije priznala. 

Izrael je u poslednjih nekoliko godina stalno upozoravao na napore Irana da se vojno učvrsti u Siriji i prokrijumčari oružje svom savezniku Hezbolahu u Libanu. Za to vreme izraelska vojska je izvela stotine udara iz vazduha u Siriji na mete povezane s Iranom.