Tereza Mej o Bregzitu: Dobra uveravanja EU, ali parlament traži više

Svet 14. dec 201816:18 > 16:38
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Britanska premijerka Tereza Mej pozdravila je uveravanja koja je dobila od dvadesetsedmorice EU u vezi sa sporazumom o Bregzitu, ali je rekla da je britanskom Parlamentu potrebno više, prenose svetske agencije.

Obraćajući se novinarima posle sastanka s vođama EU u Briselu, na kome su oni naglasili da postignut sporazum nije otvoren za ponovno pregovaranje, ona je rekla da je s njima razgovarala o potrebi „daljeg razjašnjenja“ tog sporazuma.

Mej je rekla da još ima posla da se obavi da se uvere britanski poslanici u sporazum o Bregzitu dogovoren s EU ali da je to „moguće“.

Britanska premijerka je rekla novinarima da će „narednih dana“ biti razgovora s EU da se dobiju nove garancije o sporazumu za Bregzit.

POVEZANE VESTI:

Razgovori s mojim kolegama danas „pokazali su da je zapravo moguće imati budućih razjašnjenja i razgovore“, rekla je Mej i dodala da će imati razgovore narednih dana.

Ona je priznala da je imala „žustru“ raspravu s predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, odgovarajući na pitanje novinara da objasni snimak koji je pokazuje kako se raspravlja s Junkerom koji je sinoć izjavio da su britanski predlozi oko Bregzita „nebulozni i neprecizni“. 

Mej je rekla da je takva vrsta razgovora moguća kada je neko razvio radni odnos i kada dobro sarađuje s nekim. Ona je rekla da ju je Junker uverio da je govorio o opštem nivo rasprave o Bregzitu. 

Mej je pozdravila obaveze koje je preuzela evropska dvadesetsedmorica da se novi trgovinski sporazum postigne što je pre moguće tako da neće biti potrebno aktivirati takozvani bekstop (backstop) odnosno garanciju da neće biti tvrde granice između Irske i Severne Irske.

Ta garancija je probudila strahove da bi Severna Irska mogla ostati trajno u carinskom sistemu EU, i jedno je od glavnih tačaka oko koje negoduju britanski poslanici.