Gutereš: Ljudska prava pod opsadom širom sveta

Svet 10. dec 201812:21 > 12:21
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP, Mosa'ab Elshamy

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava da su "ljudska prava pod opsadom širom sveta" i da se "univerzalne vrednosti urušavaju".

„Sada, više nego ikada, naša zajednička dužnost je jasna: zauzmimo se za ljudska prava, za svakoga i svuda“, poručio je Gutereš povodom Dana ljudskih prava i 70. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Prema njegovim rečima, „Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima globalna je zvezda vodilja koja obasjava dostojanstvo, jednakost o blagostanje i donosi nadu na mračna mesta“.

„Prava proglašena u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima su namenjena svim ljudima bez obzira na rasu, veru mesto ili bilo kakvu drugu različitost“, naveo je generalni sekretar UN.

Gutuereš je dodao da su ljudska prava univerzalna, večna i nedeljiva i da se „ne može birati između građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava“.

„Danas odajemo počast i braniteljima ljudskih prava koji rizikuju svoje živote da bi zaštitili ljude pred rastućom mržnjom, rasizmom, netolerancijom i represijom“, naveo je generalni sekretar UN.