Mogerini: Svesni smo problema – kršenja ljudskih prava, urušavanja demokratije

Svet 09. dec 201821:10 > 21:23
Podeli:
Izvor: Salvatore Di Nolfi/Pool via REUTERS

Potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini je u ime Evropske unije, povodom Dana ljudskih prava, izjavila da su se pre 70 godina, države članice Ujedinjenih nacija okupile kako bi usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, te da je ovaj iskorak ujedinio svet nakon najveće tragedije u istoriji čovečanstva.

„Od tada smo postigli znatan napredak. Univerzalna deklaracija se pokazala kao kamen temeljac međunarodnog prava o ljudskim pravima na osnovu kojeg su mnoge zemlje izgradile snažnu i otpornu strukturu za zaštitu ljudskih prava. Danas je broj onih koji žive u odgovarajućim uslovima ljudskih prava veći nego ikada ranije u istoriji čovečanstva. Sedamdeseta godišnjica Univerzalne deklaracije pravi je trenutak da se podsetimo kako su ljudska prava imala sveobuhvatan uticaj na naša društva“, navela je Mogerini u izjavi.

Dodaje da je upravo iz ovog razloga Evropska unija, zajedno sa zemljama partnerima iz različitih delova sveta, pokrenula inicijativu „Uspešne priče o ljudskim pravima“, koje pokazuju svetu da promocija i poštovanje ljudskih prava jačaju temelje naših društava i omogućuju njihov razvoj.

„Iako te priče u nama mogu buditi nadu i optimizam, ljudska prava ne možemo uzimati zdravo za gotovo. Svesni smo toga s kojim se problemima ljudi širom sveta suočavaju: s kršenjima ljudskih prava, ugrožavanjem demokratije i smanjivanjem prostora za delovanje civilnog društva“, kaže Mogerini.

Od donošenja Univerzalne deklaracije, civilno društvo i aktivisti u oblasti ljudskih prava doprineli su promociji i zaštiti ljudskih prava kroz miroljubiv dijalog i izgradnju pluralističkih demokratija.

Mogerini napominje da se u svetu sve više pojačava pritisak na slobodu govora i civilni sektor, kroz nasilne napade, prisilne nestanke i represivne režime.

„EU nastavlja i dalje snažno da podržava civilno društvo i nastavićemo s naporima da delujemo i suprotstavljamo se uznemiravanju i zastrašivanju civilnog društva, uključujući organizacije žena i mladih. Podrška aktivistima u oblasti ljudskih prava, uključujući ljudska prava žena, jeste u samom središtu spoljne politike Evropske unije i oblasti ljudska prava i jedan od njenih glavnih prioriteta. EU je vodeći svetski donator lokalnim organizacijama civilnog društva, sa iznosom od više od dve milijarde evra svake godine, a što čini dve trećine ukupne globalne podrške“, navodi se u izjavi Federike Mogerini.

Danas, dodaje se, EU takođe potvrđuje svoje čvrsto opredeljenje multilateralnom sistemu ljudskih prava kao platformi putem koje međunarodna zajednica najbolje može odgovoriti na kršenje ljudskih prava i tražiti odgovornost, na međunarodnom i na regionalnom nivou.

„Kroz primenu međunarodnog okvira ljudskih prava unutar naše Unije, pridržavamo se istih standarda koje očekujemo od svojih partnerskih zemalja širom sveta. To znači i da kontinuirano nastojimo poboljšati situaciju u području ljudskih prava i u Uniji i izvan nje. Na taj način nastavljamo poštovati obavezu koju smo preuzeli pre 70 godina, u čijem središtu leži osnovna činjenica da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka i da svi moramo delovati u duhu poštovanja i solidarnosti“, navodi u izjavi Mogerini.