Ajfelov toranj biće zatvoren u okviru mera predostrožnosti zbog protesta

Svet 07. dec. 201813:19 > 13:23
Podeli:
Izvor: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ajfelov toranj biće zatvoren sutra u okviru pooštrenih mera bezbednosti francuskih vlasti kako bi sprečile nove izlive nasilja posle tronedeljnih antivladinih protesta.

Pored razmeštanja dodatnih 8.000 policajaca u francuskoj prestonici, pariska policija je identifikovala 14 veoma rizičnih sektora koji će biti očišćeni.

U strahu da bi demonstranti mogli zloupotrebiti uličnu opremu i materijal s gradilišta, pariska policija će ukloniti sve kontejnere za staklo, ograde i građevinske mašine u tim sektorima, među kojima i čuvena Jelisejska polja.

Širom zemlje će biti angažovano 89.000 policajaca, u odnosu na 65.000 prošlog vikenda kada je više od 130 ljudi povređeno, a preko 400 uhapšeno u najgorem uličnom nasilju u Francuskoj u više decenija. Vlasti su takođe otkazale šest prvoligaških utakmica.

Od početka nemira 17. novembra kao reakcije na najavljeno naglo povećanje poreza na dizel gorivo, četiri osobe su poginule u nesrećama povezanim s neredima.

Neki od demonstranata, predstavnici sindikata i istaknuti političari iz celog političkog spektra tražili su smirivanje, posebno pošto je predsednik Emanuel Makron pristao da odustane od povećanja poreza na gorivo što je i podstaklo pokret „Žutih prsluka“. Demonstranti, međutim, sada postavljaju zahteve koji se tiču drugih pitanja važnih za radnike, penzionere i studente. 

Neredi su takođe imali ekonomske posledice pošto su došli usred praznične šoping sezone. Grupe demonstranata prošle nedelje su bacale kamenje iz kaldrme na izloge i pljačkali dragocenosti iz nekih od najbogatijih delova Pariza. 

Udruženja ocenjuju da su božićni marketi osetili „snažne posledice“ i da prodavci imali pad od 30 do 40 odsto u odnosu na predviđene ciljeve. 

Pored Ajfelovog tornja, biće zatvorene mnoge prodavnice i muzeji širom Francuske, uključujući muzeje Orse i Gran pale. 

„Moramo da zaštitimo kulturne lokacije u Parizu, ali i u ostalim delovima Francuske“, rekao je ministar kulture Frank Rister. 

Policija u Parizu će biti opremljena desetinama oklopnih vozila, koja će izaći u urbane oblasti u Francuskoj prvi put od 2005. godine.

„Ta vozila će biti veoma korisna za zaštitu zgrada“, rekao je šef policijskog sindikata, dodajući da će tim vozilima moći da probiju barikade i očiste prostor.