Italijanska policija zaplenila vile mafijaša u Rimu

Svet 20. nov. 201814:08 > 14:09
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP, Massimo Percossi/ANSA

Italijanska policija zaplenila je osam luksuznih vila u Rimu koje je nezakonito sagradio najzloglasniji mafijaški klan u gradu.

Gradonačelnica Rima Virdžinija Rađi kazala je da će vile u vlasništvu mafijaša Kasamonike biti srušene do kraja godine.

„Danas je istorijski dan za Rim i Rimljane“, kazala je Rađi, članica Pokreta pet zvezda, koju trpi kritike što nije učinila više kako bi raščistila grad.

„Prekidamo višegodišnju nezakonitu gradnju i šaljemo snažnu poruku klanu Kasamonika“, kazala je.

Kasamonika je godinama delovala u senci, a pažnju javnosti privukla je raskošnom sahranom jednog od svojih kumova 2015. Na sahrani su iz helikoptera bile bacane ružine latice, a na ogradi gradske bazilike bili su okačeni plakati s porukom: „Osvojio si Rim, sada osvoji raj.“

Obitelj Kasamonika povezuje se s kriminalom u jugoistočnim četvrtima Rima već decenijama, ali je ta sahrana izazvala žestoke kritike političara koji su zatražili od pravosuđa da im se stane na kraj.

U julu su uhapšena 33 člana tog klana u luksuznim nekretninama punim pozlaćenih ogledala, mermernih statua i ekstravagantnog, raskošnog pokućstva.

Rađi je kazala da su neke od vila zaplenjenih danas sagrađene na područjima od arheološkog interesa. Neke su čak obuhvatile delove istorijskog akvadukta Feliče iz 16. veka, kazala je.

Zamenik premijera Mateo Salvini, vođa krajnje desne Lige, obećao je da će se pridružiti akciji kada buldožeri započnu rušenje. „Zabava je gotova“, rekao je.