Kambodža gasi sud za zločine Crvenih Kmera

Svet 19. nov 201809:15 > 10:19
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Kambodža je ponovila da namerava da ugasi sud koji je prošle nedelje osudio poslednju dvojicu preživelih lidera Crvenih Kmera za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.

Vicepremijer Sar Keng je rekao da je rad tribunala završen i da neće biti novih suđenja za dela koja su dovela, prema procenama, do smrti 1,7 miliona ljudi tokom sedamdesetih godina. Treći osuđeni je bio šef zatvorskog sistema u vladi Crvenih Kmera.

Keng je u govoru naveo da sud, koji čine kambodžanski i međunarodni tužioci i sudije, može da sudi samo najvišim zvaničnicima režima koji je vladao od 1975. do 1979. godine, kao i najodgovornijima za zločine.

Tribunal je u petak na doživotne robije osudio glavnog ideologa Crvenih Kmera Nuona Čeu (92), desnu ruku vođe režima Pola Pota, i formalnog šefa države Kije Sampana (87). Njih dvojica su već služila doživotne kazne po presudi za zločine protiv čovečnosti.

Tokom devet godina rada uz utrošenih više od 300 miliona dolara taj sud je osudio još samo jednog čoveka, Kaing Guek Eava, šefa zatvorskog sistema tadašnje Kambodže i upravnika zloglasnog mučilišta Toul Sleng u Pnom Penu.

Optužnice za još četiri lica, pripadnika Crvenih Kmera srednjeg nivoa, su bile podnete, ali su potom odbačene ili blokirane. Nijedan slučaj ne može biti pokrenut ili vođen bez pristanka kambodžanskih tužilaca i sudija.

Dugogodišnji premijer Kambodže Hun Sen je više puta govorio da neće biti novih optužnica, tvrdeći da bi one izazvale nemire. Sam Hun Sen je bio oficir srednjeg ranga u vojsci Crvenih Kmera pre nego što je prebegao u Vijetnam dok je Pol Pot bio na vlasti, a nekoliko visokorangiranih članova njegove Kambodžanske narodne partije imaju sličnu prošlost. Premijer je svoju vlast učvrstio savezima sa drugim nekadašnjim Crvenim Kmerima.

Vicepremijer Sar Keng, koji je takođe i ministar unutrašnjih poslova, izneo je uveravanja nekadašnjim Crvenim Kmerima da neće biti sudski gonjeni.

Prema njegovim rečima, sud će još odlučiti po očekivanim žalbama Čee i Sampana, ali osim toga, njegov posao je završen.

Kambodža neće strane vojne baze

Kambodža neće odobriti izgradnju stranih vojnih baza na svojoj teritoriji, rekao je premijer te zemlje Hun Sen, reagujući tako na izraženu američku zabrinutost zbog mogućeg uspostavljanja kineske pomorske baze u Kambodži. 

„Ustav Kambodže zabranjuje prisustvo stranih trupa ili stranih vojnih baza na njenoj teritoriji. Kambodža nema potrebu da neka zemlja ratuje na njenom tlu. Meni ne treba da se stranci bore na kmerskoj zemlji kao što su radili u prošlosti“, rekao je Hun Sen, misleći na američko bombardovanje Kambodže između 1969. i 1973. godine, tokom Vijetnamskog rata. 

Prema informacijama u medijima, Peking je vršio pritisak na vladu u Pnom Penu da u Koh Kongu, na jugozapadu zemlje, izgradi luku koja bi mogla da služi i kao pomorska baza. 

To mesto se naslanja na Tajlandski zaliv iz koga se lako može pristupiti Južnom kineskom moru. 

Kina iz istorijskih razloga polaže pravo na najveći deo tog mora i pokušava da učvrsti svoju kontrolu putem izgradnje infrastrukture na brojnim ostrvima. 

SAD su zabrinute da bi eventualna kineska baza u Koh Kongu dodatno zapretila ravnoteži u regionu i tvrde da Južno kinesko more mora biti otvoreno za sve brodove. 

Hun Sen, koji Kambodžom vlada već 34 godine, potvrdio je da je primio pismo potpredsednika SAD Majka Pensa na tu temu. 

„Odbacujemo sve informacije koje manipulišu istinom“, rekao je Hun Sen i osudio one koji „koriste prisustvo mnogih kineskih investitora i turista kao izgovor da blate Kambodžu“. 

Peking je najveći regionalni saveznik kambodžanske vlade i poslednjih godina je upumpao milijarde dolara u to kraljevstvo, a obećao je i gradnju aerodroma, autoputa i druge infrastrukture.