Netanjahu: Biću ministar odbrane, izbori pogrešan izbor

Svet 18. nov 201820:02 > 20:06
Izvor: Tanjug/AP, Ariel Schalit

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je večeras u obraćanju naciji da će biti ministar odbrane umesto Avigdora Libermana, koji je u sredu podneo ostavku.

„Nema mesta za politiku i lične stvari kada se radi o nacionalnoj bezbednosti“, rekao je Netanjahu, nakon što su izraelski mediji nagovestili da bi mogao najaviti da će se u Izraelu održati prevremeni izbori zbog nastale krize u vladajućoj koaliciji.

Liberman je podneo ostavku zbog dogvora o prekidu vatre izmedju palestinskih ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze i Izraela postignutom zahvaljujući posredovanju Egipta.

On se zalagao za oštriji odgovor na najžešće raketiranje juga Izraela iz pojasa Gaze od rata izmedju Izraela i Hamasa na toj palestinskoj teritoriji 2014. godine.

Netanjahu je odbio da da portfelj ministarstva odbrane ministru obrazovanja i lideru nacionalističke partije Jevrejski dom Naftali Benetu koji je zapretio da će i on napustiti vladajuću koaliciju.

I drugi koalicioni partneri pretili su ovog vikenda da će to učiniti, tražeći da se raspišu prevremeni izbori s obzirom da je zbog odlaska Libermanove partije Netanjahuova koalicija spala na samo 61 poslanika od ukupno 120 u izraelskom parlamentu-Knesetu.

Netanjahu je večeras rekao da su u vreme nestabilne bezbednosti prevremeni izbori pogrešan potez.

Objasnio je da razume kritike javnosti zbog nedavnih sukoba u Gazi ali je rekao da ima jasan plan.

„Neću reći kada ću delovati i kako. Znam šta da uradim i kada. I mi ćemo to uraditi“, najavio je on podsetivši da je više puta rizikovao život da zaštiti živote u Izraelu.

On je jutros na sednici rekao da ulaže poslednje napore da njegova vlada opstane do kraja mandata, još godinu dana.