Novi irački predsednik u prvoj zvaničnoj poseti Iranu

Svet 17. nov 201815:52 > 15:55
Izvor: HO / IRANIAN PRESIDENCY / AFP

Novi irački predsednik Barham Saleh založio se za "novi poredak" u regionu, tokom zvanične posete Iranu, njegove prve posete toj zemlji od izbora u oktobru.

Saleh se sastao u Teheranu s svojim iranskim kolegom Hasanom Rohanijem s kojim je razgovarao o jačanju trgovinske razmene.

„Vreme je za novi poredak koji može da zadovolji interese svih zemalja u regionu“, rekao je Saleh na konferenciji za novinare u Teheranu koju je prenosila iranska državna televizija.

On je rekao da smatra da Iran ima važnu ulogu da odigra u tom novom poretku.

Rohani je rekao da su se dve susedne zemlje dogovorile da povećaju trgovinsku razmenu sa 12 na 20 milijardi dolara. Rekao je da su razmatrali povećanje trgovinske razmene u struji i naftnim proizvodima i o uspostavljanju zona slobodne trgovine duž granice.

„Bezbednost i stabilnost u celom regionu je u interesu svih. Nije nam potrebno bilo kakvo strano mešanje u regionu“, rekao je Rohani.

Iran ima veliki uticaj u Iraku od pada Sadama Huseina i američke invazije 2003. godine i bio je ključni partner u ofanizivi iračkih snaga koje su proterale ekstremiste Islamske države iz svih urbanih centara u zemlji, navodi agencija Frans pres. 

Pedesetosmogodišnji Barham Saleh, umereni Kurd, izabran je u oktobru za predsednika, što je uglavnom počasna funkcija u Iraku.