Juče dogovoren nacrt sporazuma o Bregzitu, a danas – ostavke

Svet 15. nov 201819:11 > 19:14
Izvor: Printscreen

Činilo se sinoć da je Evropa odahnula. Nacrt sporazuma o Bregzitu je dogovoren. Vest je odmah objavila Evropska Komisija, koja je izašla sa skoro 600 stranica sporazuma...kao i britanska premijerka Tereza Mej, nakon višesatne sednice kabineta. Ali, jutro je obelodanilo da je Velika Britanija u ozbiljnoj političkoj krizi

Više ministara podnelo je ostavke, a čini se i da sporazum ima male šanse da bude izglasan u britanskom parlamentu.

Samo 12 sati nakon što je ispred crnih vrata u ulici Dauning objavila da je njena vlada pristala na sporazum – Tereza Mej suočila se sa osipanjem iste te Vlade – više ministara podnelo je ostavke, uključujući i onog zaduženog za Bregzit.

„Danas sam odstupio sa mesta sekretara za Bregzit, jer ne mogu mirne savesti da podržim uslove iz sporazuma Ujedinjenog Kraljevstva sa Evropskom unijom. Ovo je moje pismo premijerki u kojoj sam izneo svoje razloge i zahvalio se na poverenju“, kazao je Dominik Rab.

Suočena sa ostavkama i naglim padom funte, premijerka je pred Parlament stala u odbranu osporavanog nacrta, koji Severnu Irsku tretira nešto drugačije od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, a predviđa i ostanak Velike Britanije u carinskoj uniji na neodređeno vreme.

„Juče smo dogovorili okvirni sporazum za izlaz iz Evropske Unije, takođe smo dogovorili široki okvirni sporazum o budućoj saradnji. Predsednik EK Junker je pisao predsedniku Evropskog saveta Tusku da ga obavesti da smo napravili značajan napredak i poseban sastanak Evropskog saveta će se desiti u nedelju, 25. novembra. Ovo nas je primaklo dogovoru o Bregzitu, ono što smo juče dogovorili nije konačni dogovor“, kazala je Mej.

POVEZANE VESTI

Nezadovoljstvo je pljuštalo sa obe strane, a jedva koji tihi glas iz redova konzervativaca stao je u njenu odbranu. Lider najveće opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin kazao je da Mej mora da povuče sporazum ili će ga odbaciti parlament .

„Dogovor o izlasku i dogovor o deklaraciji predstavljaju veliki promašaj, posle dve godine bezuspešnih pregovora, Vlada je postigla promašen dogovor, koji krši crvene linije koje je postavila sama premijerka i on ne ispunjava naših šest standarda, Vlada je u haosu i riskira da nas ostavi u kući na pola puta bez prava glasa“, izjavio je Korbin.

Sporazum su osudili i koalicioni partneri Tereze Mej, a zagovonici takozvanog „tvrdog Bregzita“ unutar njene konzervativne stranke formalno traže da se glasa o nepoverenju premijerki.

Za potvrdu sporazuma u parlamentu Mej je potrebno oko 320 od 650 glasova.

Budući smer Bregzita za sada je neizvestan – a scenariji se kreću od mirnog razvoda do odbijanja premijerkinog sporazuma u Parlamentu, što bi moglo dovesti do njene ostavke i napuštanja Unije bez sporazuma, ili do nekog novog referenduma.