Ministar odbrane Izraela podneo ostavku

Svet 14. nov 201812:57 > 14:15
Izvor: REUTERS/Ammar Awad

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman objavio je svoju ostavku, pozvavši na i raspisivanje novih izbora i izrazivši nadu da će biti raspisani do nedelje.

„Nisam tražio razlog za ostavku. Pokušao sam da ostanem lojalan član vlade“, rekao je Liberman, objasnivši da su prekretnice bili milioni dolara novca u kešu koji je Katar dao Pojasu Gaze uz saglasnost Izraela i prekid vatre postignut juče s islamskim ekstremističkim Hamasom koji vlada tom palestinskom teritorijom.

„Nema druge definicije, drugog značenja, već kapitulacija pred terorom. Ono što mi sada radimo kao zemlja je da kupujemo kratkotrajno zatišje po cenu našeg dugotrajne bezbednosti“, ocenio je Liberman, dodavši da nije tajna da je bilo razlika između njega i premijera.

Prekidom vatre okončana je najozbijnija eskalacija nasilja između Hamasa i Izraela od rata 2014. godine.

Nakon toga su Liberman i ministar obrazovanja Naftali Benet objavili saopštenje da se protive primirju postignutom indirektno posredstvom Egipta s Hamasom.

Čim je nasilje izbilo, Liberman je zahtevao navodno oštar, odlučan potez protiv Hamasa, navode izvori na koje se pozivaju izraelski mediji.

Liberman je objavio ostavku nakon sastanka svoje nacionalističke partije Izrael naš dom. Dan ranije su on i neki drugi izraelski ministri oštro kritikovali premijera Izraela Benjamina Netanjahua zbog prekida vatre.

Sada se očekuje se da će druga desničarska partija Jevrejski dom zahtevati da njen lider ministar obrazovanja Benet tražiti da on zameni Libermana, javljaju izraelski mediji.

Međutim i ministar iz Netanjahuove partije Likud Cahi Hanegbi želi navodno da bude ministar odbrane umesto Libermana.

Izvor blizak Likudu je u odgovoru na ostavku Libermana rekao da nema potrebe da se ide na izbore u osetljivo bezbednosno vreme iako preti opasnost da koalicija izgubi pet poslaničkih mandata ako Libermanova partija iz nje izađe, kao što je on danas najavio.

Ako nema te partije koalicija će imati neznatnu većinu, 61 od ukupno 120 poslanika u parlamentu-Knesetu.

Isti izvor je najavio da će vlada završiti svoj mandat, a da će privremeno portfelj ministarstva odbrane pripasti Netanjahuu. 

Hamas: Ostavka Libermana pobeda za Gazu

Islamski ekstremisitički Hamas ocenio je da je ostavka ministra odbrane Izraela Avigdora Libermana, posle dva dana žestokih sukoba s izraelskom vojskom, „politička pobeda za Gazu“. 

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri izjavio je da je današnja Libermanova ostavka označila „priznanje poraza i neuspeha u suprotstavljanju palestinskom otporu“. 

Čvrst stav Gaze prouzrokovao je politički šok u Izraelu, ocenio je on. 

Liberman je rekao da podnosi ostavku u znak protesta zbog prekida vatre postignutog s ekstremistima u Gazi. 

On je zagovarao odlučniji udar Hamasu u odgovoru na najžešći talas raketiranja juga Izraela od rata protiv hamasovaca 2014. godine, koji je trajao 50 dana.