Pens: Neoprostivo ophođenje prema Rohindžama u Mjanmaru

Svet 14. nov 201812:43 > 12:47
Podeli:
Izvor: Reuters/Athit Perawongmetha

Nasilje zbog koga je 700.000 pripadnika muslimanske Rohindža manjine bilo primorano da napusti Mjanmar je "neoprostivo", rekao je potpredsednih SAD Majk Pens vođi Mjanmara Aung San Su Ći na margini regionalnog skupa u Singapuru.

On je osudio „nasilje i progon“ te muslimanske manjine u Mjanmaru i poručio Aung San Su Ći da je nestrpljiv da čuje da se ostvaruje napredak u rešavanju krize nastale posle nasilnog vojnog suzbijanja te manjine u njenoj zemlji i u obezbeđivanju da odgovorni za te zločine odgovaraju za svoja dela.

Pens i Aung San Su Ći sastali su se na margini godišnjeg samita Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru.

Pens je rekao i da želi da čuje da će vlasti Mjanmara omogućiti pripadnicima Rohindža manjine da se dobrovoljno vrate kući.

Američki potpredsednik je takođe rekao da su hapšenje i osuda dva Rojtersova novinara u Mjanmaru zabrinjavajući.

Juče je malezijski premijer Mahathir Mohamed neoubičajeno oštro kritikovao Su Ći i rekao da bi ona kao bivši politički zatvorenik trebalo bolje da razume patnje i da ne može odbraniti način na koji se u njenoj zemji ophode prema Rohindža manjini.

Mohamed je malo umerio stavove navodeći da vođe ASEAN-a pokušavaju da izbegnu da kritikuju jedni druge. Rekao je da su vođe te grupe razgovarale o pitanju Rohindža na radnoj večeri, ali da je preovladjujuće osećanje želja da se reši problem.

Liderka Mjanmara Aung San Su Ći odbacila je kritike potpredsednika SAD Majka Pensa i drugih vođa oko načina kako se njena vlada ophodi prema muslimanskoj manjih Rohindža.

Odgovarajući Pensu ona je rekla da je dobro da se razmene stavovi, ali da ljudi iz Mjamnara razumeju svoju zemlju bolje nego što je bilo ko drugi razume.

„Sigurna sam da ćete isto reći za vašu zemlju, da razumete vašu zemlju bolje nego iko drugi“, rekla je ona i dodala da su prema tome oni u boljem položaju da objasne šta se događa i kako vide razvoj stvari.

Su Ći je de fakto vođa civilne vlade Mjanmara od kada je njena stranka pobedila na izborima 2015. godine. Ona ima ograničenu kontrolu zemlje prema ustavu koji je napisala bivša vojna hunta. Vojska je zadužena za bezbednosne operacije uključujući one u provinciji Rekajn.

Su Ći, dobitnicu Nobelove nagrde za mir, kritikuju širom sveta zbog toga što se nije založila u odbranu Rohindža. Amnesti internešenal je najnovija organizacija koja joj je oduzela svoju nagradu ove nedelje navodeći kao razlog „sramotno izdavanje vrednosti za koje se nekad zalagala“.